Варошица која је међу првих пет добила струју у Србији: Сијалице у Ивањици сијале пре много већих градова, сименсова турбина стигла на воловским колима (ФОТО)

Ивањица - И док је струја за већи део Србије бил мисаона именица, у малој варошици на обали реке Моравице још почетком 20. века светлеле су сијалице. У центру Ицањице 1911. године почела је са радом Мала Хидроцентрала, која се сматра једном од најстаријих у Србији. Струја произведена у овој хидроцентрали служила је за осветљавање приватних кућа, улица и локала, a хидроцентрала у Ивањици подигнута је захваљујући визији и прегалаштву 11 трговаца и предузимача.


"Струја је у варошицу са 1.100 становника уведена је само двадесетак година после Њујорка и 18 после Београда, а пре многих великих градова. Ивањичка хидроцентрала је и данас у употреби, а колико је квалитетно урађена говори податак да осим најнужнијег годишњег одржавања и ремонта извршеног 1987. године, није претрпела никакве кварове и хаварије, нити је било потребе за неким значајнијим улагањима. Сада хидроелектрана годишње производе струје колико је Ивањици потребно за два дана", рекао је за РИНУ, Милоје Остојић из Турисстичке организације Ивањица.

29.11.2020.


Fotografije