Kuda ide ovaj svet: Dečak iz Podgorice drugo maloletno lice ucenjivao eksplicitnom fotografijom, podneta krivična prijava     ·     Dečak preminuo posle incidenta u školi     ·     Uhapšen muškarac zbog bacanja molotovljevog koktela na lokal u Prokuplju     ·     Ova škola od dece pravi srpske domaćine: U Svilajncu đaci imaju farmu svinja i goveda, proizvode svu hranu koju jedu a ostane i za prodaju - veliko bravo (FOTO)     ·     Danas isplata učeničkih i studentskih kredita i stipendija     ·     Održana 53. smotra recitatora „Pesniče naroda mog”     ·     Pogodjen avion, piloti se padobranom spustili u Konjeviće kod Čačka: Čitavo selo tada je tražilo vozače neprijateljskih letelica, meštani pregledali svaki metar     ·     Ovo su ključni momenti u nestanku male Danke iz Bora     ·     Paklicama cigareta daju potpuno novi život i upotrebnu vrednost: Nesvakidašnja reciklaža u Aranđelovcu, hipoterapija od koristi i za osobe sa invaliditetom (FOTO)     ·     Otac i sin iz Crne Gore napadnuti u Italiji, razbojnici im oteli sat vredan 20.000 evra     ·     Rekao da ide do toaleta i pobegao iz Prekršajnog suda: Uhapšen muškarac u Kragujevcu koji se uspeo da umakne policiji     ·     Ekološka katastrofa na srpskoj granici: Danonoćno gori divlja deponija u mestu Mostine kod Rožaja, meštani jedva žive i dišu od smrada     ·    


Autor: RINA.rs


Постављена сигнализација на Стази патријарха Павла у околини Чачка: Ово је пут здравља од Горње Трепче до манастира Вујан, у ком се излечио велики духовник (ФОТО)


Чачак – Шумовита планинска стаза некад је била једини и најкраћи пут којим су мештани Горње Трепче стизали до манастира Вујан. Али по сведочењу старих туда је пролазио и највољенији српски патријарх Павле који је овде провео део свог монашког живота и у овој наделеко познатој божијој кући се излечио од туберкулозе 1946. године. Дуго је била непроходна, али ове јесени стваљене су ознаке које олакшавају пешачење путницима намерницима. Сигнализацију је поставио млади Чачанин, Стефан Лукић.


"Обележено је 30 локација дуж стазе дуге, готово 7 км, за чији прелазак је потребно око два сата. Атомска Бања ГорњаТрепча је од почетка била укључена достављајући све потребне информације за припрему пројекта, као и код трасирања руте", рекао је за РИНУ, Стефан.


Сигнализација на стази која спаја манастир Вујан и Атомску бању Горњу Трепчу била је први захтевнији и тежи сегмент пројекта, а у другом, на пролеће ће се правити и качити тематске табле са мислима патријарха Павла, и планира се још један крак стазе.


„Овај крај има велики туристички потенцијал, јер се поред атомске бање налазе и изузетни културно историјски споменици, прелепа природа. Изградњом саобраћајница и ваздушних лука у близини, ова локација постаје још привлачнија туристима, па очекујемо да ће уз Овчарско-кабларску клисуру бити носилац наше туристичке понуде“, изјавио је Војин Јаковљевић, директор ТО Чачак из чијег буџета је финансиран цео пројекат.


Да је овом стазом пешачио и патријарх Павле, присећају се мештани који су слушали приче које су се преносиле са колена на колено.


"Причали су ми да је тим путем ишао пешке од манастира до лекара у бању Горњу Трепчу. Ми смо као деца овуда пролазили и надали се да ћемо га можда срести”, прича стари мештанин села Горња Трепча.


Иако су му предвиђали само неколико месеци живота, тад искушеник у манaстиру Гојко Стојчевић, а касније српски патријарх Павле, доживео је исцелење. У знак захвалности ручно је изрезбарио мали дрвени крст који се и данас чува у манастирској ризници као светиња.


У овом шумадијском селу поносни су што је патријарх оздравио управо овде и да се то не би заборавило мештани су покренули иницијативу да се стаза којом је пролазио назове по њему – Стаза патријарха Павла.


“То је стаза здравља и стаза исецелења. Сигуран сам да за Србе има симболичку вредност. Треба да пратимо стазу патријарху Павла и као појединци и као народ. Сама шетња овуда има лековити значај и даје мир”, каже мештанин Милинко Гојковић.


РИНА


03.12.2020.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO