Uhapšen na Gradini sa 27,5 kilograma marihuane     ·     MUP uputio važan apel svim vozačima     ·     Stiže rampa za oca heroja koji sina invalida nosi na rukama: Novac za Jovana iz Čačka skupljen u rekordnom roku, pokrenuo se čitav grad ali i region (FOTO)     ·     Zakucao se u kamion: Teška saobraćajna nezgoda kod Topole, sudar putničkog i teretnog vozila     ·     Začuli eksploziju pa onda vatrogasne sirene: Prve slike sa mesta požara u centru Čačka, policija ispituje ceo sluačaj i vrši uvidjaj (FOTO)(VIDEO)     ·     Deda prebio maloletnu unuku u Beogradu: Naneo joj teške telesne povrede, preti mu 10 godina robije     ·     Drastična promena vremena utiče na kardiovaskularne pacijente     ·     Zoranu Maksimoviću „Zlatna buklija” i nominacija za Gran pri nagradu publike     ·     Užas u Beogradu: Tramvaj oborio ženu na autokomandi     ·     Uhapšen glumac Sergej Trifunović u Beograd: Kupovao marihuanu u Beogradu     ·     Žena i ja smo odmah istrčali napolje, tamo su bile i komšije: Zatresao se Čačak, zemljotres pogodio grad na Moravi     ·     Ono što je lepo to je i skupo: Ako želite da vreme provedete na Tari, ponesite pune novčanike, od ponedeljka kreće naplata vozačima koji dolaze u Nacionalni park     ·    


Autor: RINA.rs


Продаја овог производа у доба короне скочила чак десет пута: Препелице не могу да снесу толико јаја колико Срби могу да попију (ФОТО)


Лучани - Стање имунолошког система кључно је у ово доба епидемије корона вируса и зато се никад више није пило витамниа "ц", витамина "д" али ни куповало и користило производа који јачају управо имунитет. У прилог томе говори и чињеница да је у овој години продаја препеличјих јаја порасла чак десет пута.


"Од давнина су познати позитивни утицији на човеково здравље. Чак сам и ја са узгојем препелица почео након што сам од доктора добио дијагнозу да имам мањак гвожђа и да су ми за опоравак потребна препеличја јаја. Њихова продаја увек је ишла добро, али од кад како је почела епидемија корона вируса многоструко је увећана. Нарочито у овом трећем таласу кад је много заражених", каже за РИНУ, Никола Драганић узгајивач препелица из Драгачева.


Препелице су птице које врло брзо крену са ношењем јаја и то у великој количини, али и поред тога потражња је много већа него што произвођачи могу да сакупе. Никола има неколико фарми у Србији, а први је у нашој земљи направио јасле за јапанске препелице.


"У њима се оне само изводе и бораве од пет до седам дана и иду даље. Како бих направио јасле прерадио сам старе ормаре, направио грејаче и термостате”, рекао је Никола.
Николина рачуница показује да се посао узгоја јапанских препелица исплати за шест месци, а рачуница је проста – на уложених 4500 хиљаде динара, месечно може да се заради око 24 хиљаде динара од 100 препелица.


“Исплативост се огледа у малом утрошку хране, јер препелица да би снела 90 јаја поједе само 2,7 килограма хране. Јако је захвална птица, мало једе и не треба јој много простора. Међутим, иако је потражња порасла чак десет пута, цена је остала иста”, каже Никола.


Препеличија јаја богата су витаминима, фосфором, цинком и важним аминокиселинама, по својој храњивости једно препеличије јаје замењује пет кокошијих, зато се са за богату трпезу не каже узалуд – било је и јаја од препелице.


РИНА


09.12.2020.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO