„МБ Наменска”, Лучани: како се испитује барут у снајперском метку

Лучани – Фабрика „МБ Наменска” у Лучанима има посебан опитни балистички полигон за контролу произведеног барута и тај нимало једноставан посао завршава се у два тунела, при чему брзину зрна мери и објављује рачунар. Како то, у суштини, изгледа овде, на „С полигону”, у највећој барутани Балкана?

„Укратко, ми овде меримо брзину пројектила напуњених нашим барутом, који је произведен по одговарајућим стандардима. Најпре у чауру ставимо нормирану количину барута, затим метак иде у опитну балистичку цев и испуцава се, мери се брзина пројектила и ако није довољна додаје се барут, уколико је прекорачена онда се одузима” – каже за агенцију РИНА руководилац полигона, Алекса Благојевић.

Он нас је затим, на месту где се се ово одвија, упознао са свим важним појединостима поступка.

У дану кад смо томе присуствовали на распореду је била провера зрна 12,7х108 милиметара за снајперску пушку (такозвани ДШК руски програм) и за зрно од 14,5 милиметара, страног произвођача.

Чауре за снајперски метак 12,7 којег користи и наша Војска испоручује „Први партизан” из Ужица. Она долази на радни сто Александра Митровића чија је дужност да је, користећи кашичицу и мерећи изузетно прецизном вагицом, напуни са 15 до 16 грама барута. Потом се у истој просторији у чауру утискава зрно, на одређену висину метка која је задата прописом. Тако утиснуто зрно иде на такозвано кримповање или стезање, и метак, тежак укупно 53 грама, спреман је за балистичко испитивање.

Пројектили се после тога носе мајстору у опитни балистички тунел, догачак 100 метара, стављају у цев и испуцавају у тунел чији су зидови од природног материјала.

„На крају тунела је прихватач испаљене муниције, али то је само орјентир како би нишанџија видео где би требало послати прјектил, да их не би растурао по зидовима. На некој раздаљини од опитне цеви и прихватача постављени су такозвани рамови, оптичке баријере које служе за мерење брзине пројектила и њу прецизно саопштава рачунар. Прописана брзина за овај метак је између 800 и 810 метара у секунди. Сви подаци, дакле, сливају се у мерни центар и добијају се званични резултати и уколико су задовољавајући одмах се дају завршни сертификати. Ми, зависно од тих резултата, отварамо зелено светло да барут може напустити круг фабрике и бити испоручен купцу или, ако брзина пројектила није одговарајућа, упућујемо налог производњи барута за измену одговарајућих технолошких података” - истиче Алекса Благојевић.

Поред великог, јесте и краћи (50 метара) опитни тунел где се проверава и отпуцава ловачка патронска муниција са барутом „МБ Наменска”.

И барут је, у крајњој линији, ипак роба, мора имати неко сведочанство из фабрике. Ова из Лучана за свој производ гарантује 10 година.

 

Регионална информативно – новинска агенција РИНА

24.02.2019.


Fotografije
Видео