Počeli radovi na izgradnji puteva na Pešterskoj visoravni     ·     Za 12 sati na putevima u Srbiji poginulo 5 osoba     ·     U Horgošu uhapšene četiri osobe     ·     Pet botaničkih bašta postavlja se na planini Zlatar: Fantastične vesti za sve ljubitelje popularne srpske planine, ovog leta uživanje u novim sdržajima     ·     Silovit, direktan sudar vozila u Čačku: Dve osobe povređene, prebačene u Opštu bolnicu     ·     Ništa im nije sveto: Muškarac se sumnjiči da je iz crkve kod Plava ukrao 200 eura, podneta krivična prijava     ·     Nadamo se da neće završiti na ražnju: Nesvakidašnji snimak iz centra Čačka, odbeglo jagnje uplašeno luta ulicama grada (VIDEO)     ·     Ne mogu stići da proizvedu koliko im traže: Zbog ratova u svetu vojna fabrika iz Lučana ima pune ruke posla i širi svoje kapacitete, kreće se i sa prozvodnjom trofaznog baruta (FOTO)     ·     Živeli smo mesecima na ploči štale, do kuće smo prilazili čamcima: Dramatična sećanja Čačana na katastrofalne poplave pre deset godina, samo se nadaju - bilo ne ponovilo se (FOTO)     ·     Naoružan do zuba, policija upala u stan i našla čitav arsenal oružja: Uhapšen muškarac iz kolašine - imao puške, pištolje i municiju     ·     Četkicom stvara magiju i ljubav prema Srbiji pretvara u dela: Milica je učiteljica ali i vrhunska slikarka, nesebično se trudi da svoj talenat prenese i na đake     ·     U srpskim selima i dalje postoji "drvo zapis": Kultno mesto koje štiti od nevremena i nesreće, a sveti krst urezuje se jednom godišnje (FOTO)     ·    


Autor: RINA.rs


Ухапшени Светомир док је живео на Косову помагао комшијама Албаницима: На леђима носио џакове брашна породици са једанаесторо деце


Горњи Милановац - Светомир Бачевић из Пећи као расељено лице 21 годину живи у Горњем Милановцу, али је сваке године редовно обилазио родно место, село Бело Поље, каже његова породица.

Док су живели на Косову и Метохији, Светомир је, када је требало помагао комшије албанске националности. Породици са једанаесторо деце свакодневно је носио џакове са брашном како не би гладовали, није гледао које су националности.

„Њихове њиве граничиле су се са нашом и често је знао да упрти џакове са брашном на леђа и однесе им . Знао је да  каже греота, да деца немају или не дај Боже да гладују . Такав је наш брат Светомир, он никоме трунку у воду није бацио, нити лоше помислио, " каже Милоје Бачевић за РИНУ.

Према његовим речима, били су  добро ситуирани док су живели у селу Бело Поље, бавили се пољопривредом.

„Све смо изгубили, а у селу које је некад бројило више од 400 српских породица, сада је свега четири куће. Међу њима, није наша јер разношена је, цигла по цигла . Сваку ту циглу сам препознао на туђој кући " , каже Милић Бачевић, Светомиров брат.

Хапшење Светомира Бачевића пре два дана у општини Пећ под изговором да је одговоран за наводни ратни злочин, Канцеларија за Косово и Метохију оценила је као још једну кампању застрашивања српског народа на Косову и Метохији.

" По среди је нови удар на Србе у јужној покрајини , пре свега на повратнике и повратничке породице који су последњих година на мети приштинских институција.Ово није први пут дасе на овакав нашин угрожава безбедност и интегритет повратника са Косова и Метохије ,а да се у прошлости доказало да су сви Србији ухапшени у оваквим акцијама невини. Једини циљ оваквог поступања приштинских институција јесте да се држе у сталном страху и неизвесности", саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.

РИНА

 


24.12.2020.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO