Пронађени мушкарци који су се изгубили у равногорском беспуту

Горњи Милановац – Четворица мушкараца који су се јуче изгубили у беспуту код Мокре пећине док су на квадовима обилазили Равну Гору, пронађени су ноћас и враћени својим кућама”, казао је за РИНУ Радош Томовић који се са багером пробио на Равну Гору где су сметови још увек два метра.

,,Требало нам је пуна три сата да се пробијемо од раскрснице ка Сраслој букви до места где су се налазили. Проблем је представљао и то што нисмо могли да их добијемо на мобилне телефоне који су се у међувремену испразнији и нисмо знали где се тачно налазе, обзиром да се ради о великом пространству. Пронашли смо их по одсјају ватре коју су наложили”, рекао је Томовић.

Уобичајена вожња квадовима преко терена који добро познају за четворицу мушкараца могла је бити кобна оног тренутка кад су одлучли да се ипак провозају и преко Равне Горе.

“Чим смо скренули у шуму потонули смо у снег и заглавили се. Били смо припремљени, познајемо терен и имали смо сву опрему, али били је узалуд. Нисмо могли да покренемо квадове и кренули смо пешке. Једва смо се пробијали кроз снег висине преко метар. Нисмо могли да издржимо, ноге су нам биле мокре, нисмо могли да ходамо и било је прехладно. Стали смо код једне сеоске колибе, наложили ватру, заложили оно мало пршуте и ракије што нам је остало и позвали екипу у помоћ, јер друго решење нисмо имали”, каже за Рину, Радош Деспотовић.

Оно што је у беспућу Равне Горе овим људима предстваљало највећи проблем, јесте ниска температура која се спустила на десет степени испод нуле, мала ватра није могла да их загреје, мобилни телефони су се испразнили, па иако на свом терену, били су уплашени и нестрпљиво су ишчекивали помоћ.

Међутим, кроз снежне сметове планинског подручја, није се лако пробила ни механизација, а потрага је трајала око шест сати.

“Није било лако, јак ветар и ниска температура отежавали су нам кретање. Машина није свемогућа и не може проћи кроз све. Највише времена провели смо у снежном смету дужине око 50, а висине шест метара, кроз ту деоницу смо пролазили дуже од сат времена. Успели смо на крају да их пронађемо, и да све прође без већих проблема”, изјавио је за РИНУ, Бранислав Томовић који је синоћ прочишћавао завејани пут и избавио комшије из планинског беспућа.

 

РИНА

25.02.2019.


Fotografije
Видео