Професионални управници немоћни, без договора са станарима

Чачак - Ни годину дана након увођења професионалног руковођења зградама, многи проблеми у овој области нису решени. Станари се жале да рачуне виђају чешће од управника, а они који руководе зградама неретко одустају од тог посла.

Зграда у којој живи Чачанин Периша Перошевић стара је пола века, а за то време мало шта се променило. Иако су у доласку професионалних управника видели решење дугогодишњих нагомиланих проблема, многима су изневерена очекивања.

„Оно што смо ми очекивали да ће бити најпозитивније, а то је ефикасност тога нема ни даље и тако долази до разочарења”, рекао је Перошевић који је учинак професионалних управника оценио као траљав.

Станари кажу да једино редовно долази чистачица која одржава зграду.

Са друге стране професионални управници тврде да имају проблема са наплатом дуговања па због нагомиланих проблема од седам управника у Чачку двоје је одустало.  Кључ је како кажу у доброј сарадњи.

„Не могу да урадим ништа у згради у којима они не желе сарадњу. Једноставно су нас изабрали и мислили су да ми имамо чаробни штапић и да ћемо ми њима зграде преко ноћи да средимо без икаквих средстава. То тако не функционише, закон је предвидео да се скупе средства и да се одради оно што може”, рекла је Мирјана Јелушић професионални управник.

За раскид уговора за професионалним управником неопходно је да се усагласе две трећине станара, после тога имају право да изаберу новог, а ако то не учине Градска стамбена агенција поставља принудну управу.

„Принудна управа не треба да буде ништа застрашујуће осим да да један сигнал људима у тој згради да треба да се организују. Уколико то сами не учине у том случају наступа принудни управник да ради свој посао као редован у свакој згради”, каже Бранкица Јелић директор Градске стамбене агенције у Чачку.

Иначе, у Чачку је регистровано 95 одсто стамбених заједница, а за протеклих годину дана уговор о сарадњи раскинут је само у двадесетак зграда.

 

Регионална информативна новинска агенција РИНА

26.02.2019.


Fotografije




Видео


Видео снимке могу преузети само регистровани корисници.

Број видео снимака: 5