Njihov galop je nestvaran, a svaki košta kao suvo zlato: Dušan iz sela Brzan ima jedinstvenu farmu na Balkanu, na 10 hektara zemlje gaji jelene, srne i među njima jedan izuzetno redak primerak (FOTO)     ·     Ambasadori Frankofonih zemalja posetili Čačak i upoznali se sa programom „Čačanka rodna”     ·     Raspisani konkursi za programe od javnog interesa u omladinskom sektoru     ·     Čačanski srednjoškolci šampioni jugozapadne Srbije     ·     Mrtve i bolesne na ledjima nosio mesecima, a onda usledio hladan tuš: Bojan iz Užica je heroj kovid epidemije i umesto da ga zaposle dobio šut-kartu, sada sa bolesnim ocem živi od 10.000 dinara (FOTO)     ·     GIZ: Pomoć turizmu, ugostiteljstvu i vinarstvu od ukupno 350.000 evra     ·     Spasio je mnoge, a sada su pomogli njemu: Povređeni planinar i član Gorske službe spasavanja Srbije danas će biti otpušten iz albanske bolnice, Nikola će zauvek zapamtiti Prokletije     ·     Ponovo jezdi šinama najatraktivniji voz u Srbiji: Počela letnja sezona na Šarganskoj osmici i trajaće sve do 31. oktobra     ·     Tuga u Čačku, preminuo mladi fudbaler: Stefanu Laziću detinjstvo i blistavu karijeru prekinuo je tumor potkolenice     ·     Nema rudnike zlata, ali njen razvoj ipak u ekspanziji: Opština Ljubovija postala veliko gradilište i top turistička destinacija za samo nekoliko godina, njena sela sve su punija (FOTO)     ·     Bebi bum u srpskom gradu, ovako se bori protv bele kuge: U Užicu za 48 sati rođeno čak 18 beba, devojčice u prednosti u odnosu na dečake     ·     Plata za deficitarna zanimanja ide čak i preko 1.000 evra     ·    


Autor: RINA.rs


Некада најчистији град у бившој Југославији: Тоне отпада плутају реком Лим, ничу депоније на свакој кривини, кључна свест грађана (ФОТО)


Пријепоље - Пријепоље, град који је у бившој Југославији важио за најчистији претворио се у домаћина дивљих депонија. Велике количине отпада са ове депоније, плутајући реком Лим стижу и до Прибоја и на тај начин ствара се потенцијална „еколошка бомба“ која грађанима може донети велике проблеме.

„Не можемо се похвалити комуналном хигијеном, јер дивље депоније ничу на свакој кривини. До свега тога је дошло због лошег руковођења отпадом а и због недостатка простора предвиђеним за депонију Стањевине, који ни данас није лако решив проблем. Нисмо могли очекивати од грађана да се држе ни примарне селекције, јер и ми кршимо све норме приликом прикупљања отпада”, рекао за агеницију РИНА, Владимир Бабић,председник општине Пријепоље.

Према његовим речима нису само проблем несавесни грађани јер због недостатка људства у комуналном предузећу као и општој ситуацији на депонији, није редовно ни чишћење контејнера на широј територији општине.


„Имамо ситуацију где морамо замолити грађане, као и за време пандемије, да се свако потруди да одради свој део посла најбоље што може, и ми и грађани, до решавања овог евидентног проблема”, казао је Бабић.


Према проценама стручњака око 40 хиљада кубних метара смећа годишње плута Лимом, од тог броја око 40 одсто отпада потоне у корито реке, док се 20 процената задржи на обалама Лима, а осталих 40 одсто улије се у друге речне токове.


Представници општина Пријепоље, Прибој, Нова Варош и градова Ужице и Чачак, договорили са министарком Иреном Вујовић затварање несанитарне депоније Стањевине у Пријепољу и прецизирали кораке око изградње будуће трансфер станице Бањица, са које би се сам отпад са ове депоније одвозио у ЈКП Дубоко. Укупна вредност инвестиције износи око 160 милиона динара.


РИНА


29.12.2020.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO