Haos nakon utakmice u Podgorici: Verbalno se sukobili navijači a onda i igrači između sebe, odmah reagovala policija i sprečila veći incident     ·     Buktinja u širem centru grada: Zapalio se parkiran autimobil, vatrogasci na licu mesta     ·     Ljubav prema konjima pretočila u odličnu biznis ideju: Ema (17) osnovala svoj jahački klub, uz pesmu i osmeh na ranču moguće je ostvariti san (FOTO)     ·     Vesić: Za obilaznicu oko G.Milanovca oko 30 miliona evra, kraj radova u septembru     ·     Pravoslavni vernici danas obeležavaju Cveti     ·     Sutra se završava prijavljivanje penzionera za solidarnu pomoć     ·     Nestvarni prirodni dragulj u srcu Srbije: Vodena pećina kod Arilja do koje retki stižu, speleolozi su istražili samo njenih prvih 200 metara za ostako se čekaju ronioci (FOTO)     ·     Poštovanje i zahvalnost za odbranu otadžbine u najtežim trenucima: 89 boraca veterana sa teritorije Čačka dobilo boračke legitimacije - brojne olakšice u svakodnevnom životu     ·     Ovo plivanje ostaće zapisano crvenim slovima: Opština Gornji Milanovac sada ima rekreativni kompleks za ponos, počeo sa radom zatvoreni bazen (FOTO)     ·     Rodile prve trešnje i to ne u maju kad im je vreme, već u aprilu: Zacrvenele se grane na stabilima u centru Topole     ·     Drama u Novom Pazaru: Mladić prvo napao pa kidnapovao devojku, policija u filmskoj potera uspela da je spase     ·     Najlepša slika Srbije na veliki praznik: Deca odevena u narodnu nošnju, okićena zvončićima i vrbovim grančicaa zapevala isrpred Crkve svetog Lazara u Ljubiću (FOTO)     ·    


Autor: RINA.rs


Ове године у Божићној чесници највише се тражило глогово дрвце: Његова симболика у доба короне има већи значај него новчић (ФОТО)


Чачак – Након четрдесет дана строгог поста, овог јутра бројни Срби коначно су се омрсили, а на богатој Божићној трпези централно место заузима чесница, коју су раном зором умесиле домаћице.

„Она се поткувава пре зоре како би била спремна кад сви укућани устану, око ње се окупљају, и Божићни доручак почиње.  Меси се од једноставних састојака - брашна, воде, соли и мало уља, а у новије време додаје се и мало квасца. Унутра се обавезно ставља новчић, али и глогово дрво и ко га пронађе биће целе године здрав управо као та биљка. Ове године највише смо њега прижељкивали у чесници да пронађемо, више него парицу“, рекла је за РИНУ домаћица Младена Гојковић из Чачка.

За припрему чеснице најважније је да се умеси у добром расположења, одим основних неизбежан састојак јеи љубав.

"Некада се чесница месила водом са извора коју је на Божићно јутро у кућу донсио домаћин. Прави се увек у округлом облику. Симболизује окупљање породице и свих чланова на једном месту. Чесница се ломи рукама, сваки члан добије бар један део како би имао напредак у предстојећој години“, рекла је Младена.

Иако живимо у брзом, модерном времену, дух традиције ипак не ишчезава у српском народу, а то се највише види током  великих празника који се обележавју уз све обичаје. Иако је епидемиолошка ситуациј тешка, бројни верници су били на богослужењима у  црквама, уз придржавање свих прописаних мера, па се може рећи да је ово први српски Божић под маскама.

РИНА


07.01.2021.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO