Kraj agonije se nazire: Ugašeno 70 posto požara na telu deponije Duboko kod Užica, termovizijski dronovi locirali žarište     ·     Oni imaju preko 50 godina ali bez problema pešače na stotine kilometara: Igor, Novica i Ostoja krenuli peške od Romanije do Krfa, žele da pomognu izgradnju kampa Svete Srbije (FOTO)(VIDEO)     ·     Ne zanima ih cena goriva, oni voze - na struju: Na Zlatiboru na deset lokacija postavljeni punjači za električna vozila, punjenje na nekoliko njih potpuno besplatno     ·     Vodeni topovi i jake sirene: Vatrogasci iz Podgorice kolegi priredili nesvakidašnji ispraćaj u penziju, ovako svoj radni vek završavaju samo pravi heroji (VIDEO)     ·     Tragedja u Valjevu: Nastradao mladić star 18 godina kad je vozeći automobil sleteo sa puta i udario u drvo, jedan dečak teško povređen     ·     Upadao u stanove kroz otvorena balkonska vrata i prozore pa nosio sve što se našlo pod rukom: Razbojnik uhašen u Budvi zbog tri teške krađe     ·     On napravi skoro 100 tepsija bureka u jednoj smeni: Ljuboje je čuveni pekar iz Čačka i kaže - mladi neće ovo da rade, čim uprljaju malo više ruke idu na izlazna vrata (FOTO)     ·     Počeli radovi na izgradnji puteva na Pešterskoj visoravni     ·     Za 12 sati na putevima u Srbiji poginulo 5 osoba     ·     U Horgošu uhapšene četiri osobe     ·     Ne mogu stići da proizvedu koliko im traže: Zbog ratova u svetu vojna fabrika iz Lučana ima pune ruke posla i širi svoje kapacitete, kreće se i sa prozvodnjom trofaznog baruta (FOTO)     ·     Pet botaničkih bašta postavlja se na planini Zlatar: Fantastične vesti za sve ljubitelje popularne srpske planine, ovog leta uživanje u novim sdržajima     ·    


Autor: RINA.rs


Михајловићева: Посебан закон за веће коришћење обновљивих извора енергије


Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, најавила је доношење посебног закона о обновљивим изворима енергије како би се искористио велики потенцијал Србије у тој области, као и оснивање великог фонда за енергетску ефикасност.

Она је нагласила да је закон о обновљивим изворима енергије потпуни новитет, јер су обновљиви извори енергије сада део Закона о енергетици. 

„Ако рачунамо и велике хидроелектране, готово 27 одсто производње струје чине обновљиви извори енергије, али кад изузмемо велике хидроелектране, биомаса, геотермална енергија, соларна енергија, то је свега четири до пет одсто. То је веома мало и у односу на друге државе и у односу на потенцијал који Србија има. Новим законом покушаћемо да направимо простор, амбијент да се обновљиви извори енергије много више користе", рекла је Михајловићева.

Она је најавила да ће бити промењен досадашњи систем подстицаја у виду фид-ин тарифа и да ће бити уведене аукције за енергију из обновљивих извора.

„Фид-ин тарифе значе да колико год да произведете, држава вам плати пошто ставите ту енергију на мрежу. Уместо тога, биће уведене аукције које данас свуда у свету постоје, а значи да ће постојати конкуренција и између оних који производе енергију из обновљивих извора енергије“, напоменула је Михајловићева.

Посебна пажња ће се, каже, обратити на когенерацију, односно на производњу и електричне и топлотне енергије.

„Оно што је, такође, новитет у законима јесте формирање једног великог фонда за енергетску ефикасност. Постојећи фонд је био недовољан и постојао је у оквиру министарства. То је био мали новац у односу на могућности да подигнете енергетску ефикасност“, рекла је Михајловићева.

Она је објаснила да је план да се фонд пуни најмање новцем из буџета, а много више из међународних фондова.

„Желимо да се окренемо пре свега домаћинствима, не само јавним зградама, великим зградима где може свакако да се уради много да би се повећала енергетска ефикасност. У просеку се у Србији „баци“ око 40 одсто електричне и топлотне енергије због тога што домаћинства немају добра врата, прозоре и изолацију зидова. Држава кроз тај фонд жели да постави као национални циљ и националну политику број један покушај да смањимо трошење енергије”, каже Михајловићева.

Она је навела да многи закони из области енергетике и рударства нису мењани више од шест или седам година, а да се за то време много тога променило.

„Сада причамо о енергетици и животној средини као нечему што нормално иде заједно, док пре седам година то није било тако. Сви закони из тих области потпуно ће бити промењени како би се прилагодили новим зеленим агендама”, каже Михајловићева.

Поред тога, изменама закона биће направљен простор за потпуну дигитализацију свих процедура у Министарству рударства и енергетике.

„Неће више бити тога да се достављају документа, да се траже истражна права, дозволе и решења, све ће бити електронски, као што постоји електронска грађевинска дозвола. Прилагодићемо се и свим европским директивама којима се до сада нисмо прилагодили“, навела је Михајловићева.

РИНА


09.01.2021.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO