На израду тоталне протезе чека се до две године због новог правилника

Чачак – Лица старија од 65 година о трошку осигурања имају право на бесплатну протетику, али то право тешко остварују. На преглед за израду протезе, у стоматолошкој служби чачанског Дома здравља, чека се око две године.

Када је Милева Срејовић (65) из села Липница, пре петнаестак дана отишла у чачански Дом здравља да закаже преглед за тоталну протезу, сачекало ју је изненађење. Речено јој је да на преглед дође тек у марту 2021. године.

Због болести зуба, Милеви је последњи извађен 12. фебруара, али није очекивала да ће на протезу чекати најмање две године.

,,Ја сам отишла у Дом здравља да бих покушала да ми ударе протезу, као што причају да ми који имамо преко 65 година имамо право на то”, рекла је Милева додајући да је на преглед испред ординације за стоматолошку протетику са још тридесетак пацијената чекала скоро два сата, али да се чекање није исплатило.

,,Нико ме ништа није питао, само сам ушла са ћерком. Нису ми чак ни прегледали вилицу, само су ми папир написали”, казала је Милева.

До 2016. године Дом здравља у Чачку имао је три протетичара, али је због прописа Министарства здравља на том месту сада запослен само један. Начелник Стоматолошке службе др Момир Јанковић рекао је да према кадровском плану у целој Србији, на 100 хиљада становника припада један специјалиста за протетику.

,,Један лекар који пружа услуге лицима преко 65 година за израду парцијалних и тоталних протеза може да испуни своју дату норму. Он месечно може да уради 48 протеза. Њему по нормативу припадају и два зубна техничара чија је норма 24 протезе месечно. У граду Чачку има преко 19.5 хиљада лица старијих од 65 година, тако да је практично не могуће више урадити”, рекао је др Јанковић.

 

РИНА

28.02.2019.


Fotografije
Видео


Видео снимке могу преузети само регистровани корисници.

Број видео снимака: 6