Мартиновић: Четири милијарде за подстицај запошљавања у Србији

Чачак – Национална служба за запошљавање (НСЗ) данас је у Чачку организовала презентацију јавних позива у оквиру програма мера активне политике запошљавања за 2019. годину. Презентацији је активним учешћем и разговором присуствовао генерални директор НСЗ Зоран Мартиновић који је истакао да су сусрети са послодавцима веома драгоцени јер је намера да транспарентно воде поступке доделе државних средстава.

„Циљ нам је да та средства буду свима доступна, али пре свега да послодавцима понудимо програме посредовања, селекције и тестирања кандидата као и да им јасно ставимо до знања да у НСЗ имају озбиљног партнера који може да слику на тржишту рада учини још бољом него што је сада”, казао је Мартиновић.

Он је нагласио да је намера НСЗ да широм Србије свим послодавцима нарочито из приватног сектора приближе оно што желе да раде у 2019. години.

„Дакле и ове године ћемо пласирати четири милијарде динара за подстицај запошљавања у Србији, око 550 милиона за запошљавање особа са инвалидитетом и свакако ћемо наставити са програмима који су досада дали добре резултате, а то је отварање нових радних места, стицање практичних знања, стручна пракса, обуке за познатог послодавца. Предвиђени су и јавни радови за теже запошљиве категорије а ове године имамо и иновиране програме за приправнике са средњом и високом стручном спремом”, казао је директор Мартиновић.

„Намера нам је да задржимо људе одмах после завршетка образовања да нађу шансу или да бар прођу обуке или стицање практичних знања у својој струци код домаћих послодаваца. Оно што је важно јесте да су ове године повећани сви појединачни износи и верујем да ћемо бити занимљиви за све послодавце, али је зато важно да им приближимо све услове зато што су ово бесповратна средства и послодавци морају да испуњавају обавезе које предвидимо уговором”, закључује директор НСЗ.

Према његовим речима очекивања су да уз све програме који су финансијског карактера буде укључено између 30 и 35 хиљада лица у целој Србији, као и да тај број варира у зависности од тога колико локалне самоуправе буду из својих буџета издвајале за активне мере запошљавања.

Иначе, јавни позиви за реализацију програма мера активне политике запошљавања су објављени у складу са националним акционим планом запошљавања Републике Србије за текућу годину, и односе се како на незапослена лица на евиденцији НСЗ тако и за послодавце, односно привредне субјекте, правна лица, предузетнике који хоће да запосле нову радну снагу.

„Имамо различите врсте конкурса као што су јавни позиви у оквиру додатног образовања и обуке као што су стручна пракса, стицање практичних знања, обуке за тржиште рада, обуке на захтев послодавца, програми приправника. Имамо и конкурсе који се односе на субвенције за запошљавање незапослених лица кроз конкурс за самозапошљавање, али и субвенције послодавцима у једнократном износу који запошљавају лица са евиденције а постоје и посебни конкурси за подстицање запошљавања лица са инвалидитетом”, казао је Никола Војиновић из чачанске филијале НСЗ.

Војиновић је нагласио да послодавци у Моравичком округу могу да користе програме стручне праксе, програме приправника који су поново уведени од ове године, програм обуке на лични захтев за обучавање лица на конкретним пословима, субвенције за запошљавање лица на новоотвореним радним местима, подстицајне мере за подстицање запошљавања особа са инвалидитетом као што су субвенција зараде за та лица, рефундација трошкова радне асистенције и рефундација трошкова прилагођавања радног места.

Он је најавио да ће ускоро бити организована и презентација за назапослена лица која су заинтересована пре свега да користе субвенције за самозапошљавање кроз различите обуке, информативне семинаре и услуге.

Горана Танасковић из Привредне коморе истиче да на основу оваквих презентација привредници добијају јасне поруке шта могу да очекују које врсте помоћи, односно стимулација за запошљавање, јер је како је казала, данас веома тешко запослити доброг радника са знањем и искуством па је потребна бар мала помоћ док се нови радник не прилагоди и не стекне нека знања и искуства која су потребна послодавцу, па су све ове мере за послодавце веома значајне.

Међу бројним присутним послодавцима била је и Славица Јовановић из центра за лепоту и енергију “Лепонога Бети” која је како каже, дошла на састанак како би се упознала са предложеним мерама.

„У последње време постало помало тешко наћи пре свега квалификованог радника, углавном едукацију радимо ми сами, изгуби се доста времена, са друге стране то је неопходно, мада све то додатно коштам, и то су разлози због којих сам дошла на ову презентацију. Ове мере нам омогућавају да лакше и опуштеније радимо и самим тим унапређујемо своју фирму”, закључила је Јовановић.

Иначе, сви конкурси се налазе на интернет сајту НСЗ, на огласним таблама свих филијала, а сви послодавци и незапослена лица могу добити информације од службеника у филијалам и свим испоставама у Моравичком округу.

РИНА

28.02.2019.


Fotografije
Видео