Велика светиња пропада наочиглед свих нас: Мистериозна црква у селу Горович код Тополе крије велике историјске тајне, на том месту српска војска се причешћивала кад је било најважније (ФОТО)

Топола - У селу Горович надомак Тополе  налази се светиња једна од највећих и најстаријих у централној Шумадији. За цркву Светог Преображња Христовог не постоје писани трагови о њеном настанку и ко је ктитор, али према предањима српског народа важи да је саграђена још пре владавине Немањића, тачније да је настала за време Римљана као рана хришћанска богомоља или базилика која је још крајем петог века служила као судница.

"Пролазећи царским друмом деспот Стефан Лазаревић кренуо је у Никопољски рат управо на овом месту где се храм налази, одслужена је света литургија где је војска причешћена. Тада се зарекао  да ако се врати жив из битке, да ће српску светињу обновити и уредити, и по предањима народа то је и учинио. Оно што је јако карактерстично на улазним вратима видимо урезаног војника са перчином и кубуром у руци у јуришном положају која осликава тадашње тешко време  и тежње српског народа за слободу од тадашње турске војске", казао је за РИНУ, ставрофор Ђорђе Радишић.

17.01.2021.


Fotografije