Како је настала “Купусијада” у Мрчајевцима, мирис и укус српског специјалитета стигао и до Париза

Чачак – За "Купусијаду" у Мрчајевцима чули су скоро сви, али мало ко зна како је она заиста настала. Ову манифестацију која половином септембра традиционално окупља и преко сто хиљда посетилаца, основао је само један човек - Милорад Јевђовић.

 

“Те 2003. године направљена је летња позорница у центру Мрчајевца. Желели смо да је свечано отворимо, па смо у госте позвали бројна Културно – уметничка друштва, гостовало је преко 1200 учесника и било је питање како све те људе нахранити”, каже Милорад.

 

А како другачије нахранити госте у Шумадији него са укусним и мирисним свадбарским купусом.

 

“То је традиционална храна на овом подбељу. Ниједна свадба, ни слава не може се замислити без доброг куваног купуса, па сам организовао људе да спреме неколико казана за госте. Међутим, кад сам видео колико масјтори то добро кувају предложио сам да се направи такмичење. У селу и нису били баш одушевљени, рекли су – сад ће све да нам “смрди” на купус, али ја нисам одустајао и покренуо сам манифестацију звану “Купусијада”, прича Милорад.

 

Он се присећа да је све то у почетку било на стакленим ногама и да није ни очекивао да ће та манифестација постати толико позната и својеврстан бренд овог дела Србије.

 

“Кад су ме питали колико посетилаца очекујем, ја сам рекао око хиљаду. После ни сам нисам веровао да толико може да се скупи у Мрчајевцима, па сам смислио план. Рекао сам оцу да са трактором пуним сена прође кроз село, а да неколико младића му то преврне и док се то покупи сви људи који буду пролазили магистралом изаћи ће да виде шта се то дешава и шта се кува. Међутим, реализација тог плана нам није била ни потребна. Тог првог дана све што смо скували нестало је до 12 сати, људи су у новине стављали врућ купус и носили”, каже Јевђовић.

 

И тако је све заживело. Следеће године дат је оглас за све оне који су желели да изнајме шатру и праве купус у Мрчајвцима, а заинтересованост је била и више него одлична. Тако је "Купусијада" заживела и постала манифестација коју не пропуштају ни домаћи, ни страни гости. А српски купус стицајем околности замирисао је и у центру Париза, поред Ајфеловог торња.

 

“Желели смо да упознамо Французе са нашим традиционалним специјалитетом и заложили смо један казан у ком се крчкао кисели купус. Међутим, мирис и дим привукли су и полицију, која је привела целу екипу. Захваљујући тадашњем српском амбасадору ипак смо пуштени, али и добили своју бину са транспарентом на ком је писало “Купусијада”, кроз осмех прича Милорад Јевђовић.

 

Његов труд и рад нису остали незапажени, па је као оснивач “Куписијаде” добио бројне награде, задња у низу је златна медаља коју му је доделила Културно просветна заједница Србије за изузетан допринос у развоју села

 

“Сва признања су велка и значе ми, али морам признати и да су заслужена. У Мрчејвцима смо покренули бројне активности, проглашени смо за најбоље село и добили златну медаљу. Поново смо покренули културна дешавања, изградили дом у ком се ништа није догађало преко 20 година. Са мојим радом за село упознати су и људи из иностранства, и овде нећемо стати него ћемо наставити нашу борбу”, изјавио је Милорад Јевђовић.

 

РИНА

01.03.2019.


Fotografije
Видео


Видео снимке могу преузети само регистровани корисници.

Број видео снимака: 3