Економско оснаживање Рома кроз поделу неопходних алата за прикупљање секундарних сировина

 

Чачак - Владан Матовић из Чачка деценијама се бави сакупљањем секундарних сировина. За овај посао који каже да нимало није лак, коначно је добио опрему која ће му олакшати свакодневицу.
„Бавим се сакупљањем секундарних сировина, одавно и од тога живим, не само ја, већ и моја два унука које издржавам, тако да ми пуно значи опрема која ће ми олакшати овај, ни мало лак посао”, каже Матовић.
Да је донација више него значајна за ромске породице које се најчешће баве овим полсом, потврђује и Милан Радовљевић.
„Углавном се живи од социјалне помоћи, а када имаш овај посао можеш да приуштиш и да одшколујеш децу, али мора да се ради. Не можеш да стекнеш богатство, али можеш да опстанеш”, каже Радосављевић.
Донације допуњују буџет, а приоритет је запошљавање Рома, истиче координатор за ромска питања града Чачка.
„Приоритет ће бити запошљавање Рома до 23 године, а на овом пројекту појавило се 30 породица које су конкурисале, од којих је 15 ромских.

„Захвалан сам градској управи која је подржала овај пројекат јер ће донација олакшати животе Рома који се баве овим послом. Неће се обогатити, али ће допунити буџет”, каже Мирослав Митровић, координатор за ромска питања града Чачка.
Он додаје да ће у наредном периоду наставити да раде на економском оснаживању Рома како би омогућили њихово запошљавање, адекватно лечење, а уједно и решавање стамбеног питања.

„Надамо се да ће се и приватни сектор одазвати и омогућити да се занатлије и они који желе да раде оспособе и добију шансу за посао”, додаје Митровић.

Шеф канцеларије немачке хуманитарне организације „ХЕЛП” Краљево Драгомир Спасић истакао је да подела неопходног алата за сакупљање секундарних сировина, гвожђа и обојених метала за циљ има економско оснаживање Рома, а да је корист вишеструка, првенствено смањење сиромаштва.
„Пројекта финансира шведска агенција СИДА, суфинансира град Чачак, а спроводи немачка хуманитарна организација ХЕЛП. Пет година радимо и сарађујемо са ромском популацијом широм Србије што ћемо и наставити до септембра 2020. године”, додаје Спасић.

РИНА

01.03.2019.


Fotografije
Видео