Žena i ja smo odmah istrčali napolje, tamo su bile i komšije: Zatresao se Čačak, zemljotres pogodio grad na Moravi     ·     Ono što je lepo to je i skupo: Ako želite da vreme provedete na Tari, ponesite pune novčanike, od ponedeljka kreće naplata vozačima koji dolaze u Nacionalni park     ·     Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite i čudotvorne vode u Ovčar Banji, smeštana na sat ipo od Beograda u prelepom delu Srbije (FOTO)     ·     Čačak i region se pokrenuli, u rekordom roku skupljen novac za Jovana: Najlepša vest stiže iz grada na Moravi, samohranom ocu heroju sada će biti bar malo lakše (FOTO)     ·     Na zahtev opozicije izbori se održavaju 2. juna     ·     Vatra mu odnela krov nad glavom, a bolest prikovala za krevet: Teška sudbina Milomira kida srce, živi u preteškim uslovima i potrebna je pomoć dobrih ljudi     ·     Eksplozija kod Zvečana, niko nije povredjen: Policija na licu mesta     ·     Vraćali se s planinarenja, pa autom sleteli u provaliju kod Splita     ·     Dan visokih zvanica sutra na vežbi Vojske Srbije "Vihor 2024“ na "Pešteru"     ·     Odmah zatvor: Mladić iz Rožaja osuđen na 15 dana robije, odbio da se podvrgne testiranju na drogu dok je upravljalo vozilom     ·     Sneg pade na behar, na voće: Vremenske (ne)prilike zadale nove glavobolje poljoprivrednicima, težak sneg mogao bi da slomi grane i uništi plodove (FOTO)     ·     Od 1. maja gas jeftiniji za industrijske potrošače za oko 15 odsto     ·    


Autor: RINA.rs


Мокра Гора сваког јануара постаје филмски центар Европе: Отворен 14. Кустендорф, ове године по први пут онлајн


Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања, Маја Гојковић, отворила је 14. по реду Кустендорф, који се ове године одржава онлајн и нагласила да Мокра Гора сваког јануара постаје филмски центар Европе и света која окупља на једном месту у исто време велика имена светске кинематографије, младе ауторе и заљубљенике у филм. 

„Спој младости, оличене кроз више од 20 студентских филмова, са остварењима доајена светског филма, даје ону чаролију која фестивал издваја од других великих филмских манифестацијаˮ, истакла је Гојковић. 

Гојковић је поздравила што је и овогодишњи фестивал задржао добру и важну праксу промоције младих талентованих филмских стваралаца из Србије, региона и целог света и додала да ће, иако је, као и већина културних садржаја у претходних годину дана, морао да се прилагоди новим онлајн облицима комуникације са публиком, оправдати епитет манифестације коју публика прати првенствено из љубави према филму захваљујући својим богатим и разноврсним садржајем.

Министарка културе и информисања напоменула је да је идеја овог фестивала, који слави филм и уметност у својим најчистијим и најблиставијим облицима, лишеним комерцијализације и сурових правила тржишта, подстицање и афирмисање талената који ће оставити дубок траг у седмој уметности, попут самог оснивача Емира Кустурице али и гостију претходних фестивала, Никите Михалкова, Џима Џармуша, Џони Депа, Паола Сорентина. 

„Jак ауторски печат и суптилно изнијансирана филмска поетика, који кроз целу каријеру прате и професора Кустурицу и остварења која се приказују на овом фестивалу, оно су што ствара разлику између вечности и пролазности односно између праве уметности и комерцијалне забаве“, рекла је министарка културе.      

Гојковић је подсетила да Министарство културе и информисања подржава фестивал од самог оснивања и додала да Србија у оквиру своје културне политике велику пажњу посвећује филмској уметности опредељујући средства за снимање филмова која расту из године у годину, што доприноси не само већој видљивости наше кинематографије и културе у свету, већ и квалитету снимљених филмова. 

Гојковић је истакла да је Министарство свесно огромног значаја који ова манифестација има на плану међународне сарадње, афирмације филмске уметности, промоције Србије као земље културе, али и могућности које пружа неафирмисаним ауторима - да се сретну, упознају и разговарају са великанима филма, да стекну нова знања и касније их примене у пракси. 

„Посебно је важно да на међународном плану поново будемо препознати по ауторском филму и редитељима који нису правили компромисе са глобалним трендовима, нити су повлађивали укусима публике“, оценила је Гојковић. 

Гојковић је изразила веровање да ће 14. по реду Кустендорф бити на једнако високом нивоу као и фестивали који су организовани претходних година, чему ће свакако допринети и еминентни гости, великани светског филма предвођени Андрејом Кончаловским.

„Такмичарима желим успех, у уверењу да ће им борба за Златно, Сребрно и Бронзано јаје бити велико искуство и снажан подстицај у даљем стварању“, поручила је министарка културе. 

Приликом онлајн отварања 14. Кустенфорфа, Емир Кустурица изразио је уверење да ће се наредне години фестивал одвијати онако како смо навикли, заједно и пред публиком иако је врло могуће да ће овај начин одржавања манифестација бити наша будућност. Кустурица је, између осталог, истакао да се нада да ће млади уметници преузети и обновити велики идеју филма која је, нажалост, маргинализована.

У оквиру такмичарског програма 14. Кустендорфа биће приказана двадесет два краткометражна филма. За фестивалске награде Златно, Сребрно и Бронзано јаје ове године такмичиће се филмови младих аутора из Пољске, Белгије, Србије, Аустрије, Азербејџана, Бугарске, Северне Македоније, Немачке, Русије, Румуније, Данске, Ирана, Израела, Киргистана, Црне Горе, Узбекистана и Француске.

Чланови међународног жирија овогодишњег фестивала су Алиће Рорвахер, Мики Манојловић и Бруно Таријер. Награду „Вилко Филачˮ за најбољу фотографију доделиће француски директор фотографије Мишел Аматје.

РИНА


23.01.2021.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO