Револуција у ариљским малињацима: Воћари мењају старе засаде новим безвирусним садницама – очекују одличан род прве класе тражен на светском тржишту (ФОТО)(ВИДЕО)

Ариље – У надалеко чувеном ариљском малингорју посла има свих 365 дана у години, а вредни произвођачи већ сада се спремају за нову сезону,  јер иако је прошла година била добра, свака следећа је изазов. На десетине хектара овде је посађено црвено злато, а много фактора утиче на успех. Добра цена је оно што највише занима малинаре, али док српска малина дође до продаје сељак прође много мука, јер зарадити може само ако има шта да прода, па је кавлитет засада најважнији.

„Сви ми имамо те старе засаде које су посадили наши очеви. Од њих су узимани пелцери и правили се нови. Међутим, нису се баш нјабоље показали и много мање рађају него засади стари и по неколико деценија. Сада смо одлучили да у своје малињаке ставимо сертификоване безвирусне саднице и надамо се одличном резултату, јер тамо где смо већ то урадили приноси су били много већи. Наш посао је фабрика под отвореним небом, увек је неизвесан, а ми као произвођачи морамо учинити све да у време бербе заиста имамо шта да уберемо јер све остало је пропаст“, изјавио је за РИНУ, Љубиша Милијановић малинар из села Ступчевићи код Ариља.

27.01.2021.


Fotografije
Видео


Видео снимке могу преузети само регистровани корисници.

Број видео снимака: 1