Gljiva koja je ratnicima Džingis Kana davala energiju i zdravlje danas se uzgaja u tegli i u Srbiji: Kombuha je pravo lekovito čudo, eliksir mladosti i dugovečnosti (FOTO)     ·     Poklanjam dve kuce, restoran i imanje: Neverovatna odluka Milana iz Lazarevca, decenijama radio na zapadu i sada želi sve što ima da prepiše poštenim i vrednim ljudima, uslov je samo jedan (FOTO)(VIDEO)     ·     Solarni paneli stižu i u gornjomilanovačke kuće: Po prvi put potpisani ugovori za subvencije za ugradnju solarnih panela na teritoriji ove opštine     ·     Episkop žički Justin u nedelju 5. februara služiće Svetu arhijerejsku Liturgiju u crkvi Vaznesenja gospodnjeg u Pranjanima     ·     Pukao magistralni cevovod, havarija u Ivanjici: Meštani u višim zonama osatali bez vode, nadležne ekipe hitno upućene na teren     ·     Ratajska reka jedna od najčistijih i najlepših u prijepoljskoim kraju: U planu da se u nju stave cevi i izgradi minihidrocentrala, meštani u velikom strahu jer im je ta voda preko potrebna (FOTO)     ·     Razbojnici upali u kuću policajca, odneli zlato i dali se u beg: Pljačka u novopazarskom naselju Selakovac, policija intenzivno traga za počiniocima     ·     Fond PIO doneo odluku o troškovima rehabilitacije penzionera u banjama: Uskoro oglas za podnošenje prijava za upućivanje na besplatnu rehabilitaciju     ·     Ne krije samo istočna Srbija blago: Zatražena zelena dozvola za kopanje rude u Šumadiji sa 52 grama srebra po toni     ·     Strana ulaganja u građevinarstvo dostigla milijardu evra: Od maja je primetan potpuni oporavak i vraćanje na trend pre izbijanja sukoba u Ukrajini     ·     Više od 250 miliona dinara uloženo u rekonstrukciju škola i vrtića u Užicu: U ovoj godini očekuje završetak izgradnje novog vrtića na Carini     ·     Ovo jezero je najveća misterija u Dragačevu: Dok se jedni u njemu kupaju, drugi ga zaobilaze samo iz jednom razloga(FOTO)     ·    


Autor: RINA.rs


Револуција у ариљским малињацима: Воћари мењају старе засаде новим безвирусним садницама – очекују одличан род прве класе тражен на светском тржишту (ФОТО)(ВИДЕО)


Ариље – У надалеко чувеном ариљском малингорју посла има свих 365 дана у години, а вредни произвођачи већ сада се спремају за нову сезону,  јер иако је прошла година била добра, свака следећа је изазов. На десетине хектара овде је посађено црвено злато, а много фактора утиче на успех. Добра цена је оно што највише занима малинаре, али док српска малина дође до продаје сељак прође много мука, јер зарадити може само ако има шта да прода, па је кавлитет засада најважнији.

„Сви ми имамо те старе засаде које су посадили наши очеви. Од њих су узимани пелцери и правили се нови. Међутим, нису се баш најбоље показали и много мање рађају него засади стари и по неколико деценија. Сада смо одлучили да у своје малињаке ставимо сертификоване безвирусне саднице и надамо се одличном резултату, јер тамо где смо већ то урадили приноси су били много већи. Наш посао је фабрика под отвореним небом, увек је неизвесан, а ми као произвођачи морамо учинити све да у време бербе заиста имамо шта да уберемо јер све остало је пропаст“, изјавио је за РИНУ, Љубиша Милијановић малинар из села Ступчевићи код Ариља.

Овај домаћин гаји малине на 40 ари, а остао је веран старом добром виламету који је посађен на 20, а на другој половини је еуросадора, која рађа у јесен па у време те бербе нема проблема са проналском радника. Његови засади сада ће бити подмлађени, а на лето очекује плодове прве класе. Поред Љубише, све је више малинара који се такође одлучују на овај потез и саде само безвирусне саднице на своје плантаже.

„У Ариљу на појединим местима постоје нови засади који су дали само 500 килограма по хектару, што је било поражавајуће. Тада су наши воћари схватили да нешто треба да мењају и да улажу у своју производњу, како би имали профит. Безвирсуне саднице, које у Србију стижу из Холадније, показале су се као идеалне за ово поднебље и дају велике приносе, изузетно високог кавалитета који одлично пролазе на тржишту. Све је више домаћина који су се на традиционалан начин бавили малинарством, а сада праве нове засаде са безвирусним садницама, јер знају да само на тај начин могу остати у производњи и бити конкуретни“, рекао је Миле Радисављевић из Atp Irrigation-a.

Куповину безвирусног садног материјала од ове године субвенционише и Министарство пољопривреде, па је цена много повољнија и квалитене саднице доступне свима, а тежњу да се малинари коначно промене своје засаде и на тај начин остваре већи профит изразио је и министар Бранислав Недимовић, приликом посете овом крају, наводећи да је ово шанса за све њих и да не би требало да је пропусте.

РИНА


27.01.2021.FotografijeVideox
  Prijava na RINAPRO