Михајловићева: Држава, привреда и струка заједно за бржи развој српског грађевинарства

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, потписала је данас Споразум о сарадњи између Министарства и Академије инжењерских наука Србије (АИНС) и поручила да без удруживања државе, привреде и струке нема бржег развоја.

„Срећна сам због потписивања овог споразума јер је то начин да још више укључимо струку, искуство и знање, не само у израду стратегија и планова развоја, него и у нови инвестициони циклус који као држава покрећемо ове године, да повежемо наше најбоље стручњаке са државом и привредом”, рекла је Михајловићева новинaрима после потписивања споразума.

Она је нагласила да Влада Србије у 2019. покреће нови инвестициони циклус у области инфраструктуре вредан више од пет милијарди евра и да је важно да постоји снажна грађевинска индустрија која ће бити носилац тих пројеката. “Документ који смо данас потписали само је први корак у нашој сарадњи, он представља базу и почетак заједничког рада на оснаживању грађевинске индустрије и даље повећање учешћа грађевинарства у БДП-у“, додала је Михајловићева.

Она је рекла да ће прва заједничка активност Министарства и Академије бити припрема акционог плана за грађевинску индустрију и састанак са компанијама из државног и приватног сектора.

Михајловићева је истакла да је у претходном периоду грађевинарство било носилац раста БДП-а, а да је удео грађевинарства у БДП-у у последњих неколико година повећан са 3,2 на 4,7 одсто. “Данас имамо више од 42.000 активних градилишта у Србији, стални раст броја издатих грађевинских дозвола, као и вредности изведених радова. Све што смо урадили у законодавном делу, на увођењу е-дозвола, е-катастра, као и просторних планова, на којима сада радимо, јесте база за даљи развој ове гране”, рекла је Михајловићева.

Проф. др Бранко Ковачевић, председник Академије инжењерских наука Србије, рекао је да је главни циљ Академије да допринесе препороду привреде и да као саветодавно тело, које окупља 180 инжењера свих специјализација, са универзитета и научних института, помогне да се премости јаз између научне заједнице и привреде.

“Сарадња Академије са Министарством започела је још 2014, у време санације последица поплава и надамо се новим конкретним резултатима и на основу овог споразума”, рекао је Ковачевић, и нагласио да без грађевинарства нема развоја ниједне привредне гране.

Академија инжењерских наука Србије (АИНС) је научна инжењерска институција која окупља одабране истакнуте инжењере и научнике из области инжењерских наука, са циљем развоја техничких наука и њихове примене у привреди. Основана је 1998. у Београду, под именом Инжењерска академија Југославије, а од октобра 2006. године носи садашњи назив.

 

 Регионална информативна новинска агенција РИНА

04.03.2019.


Fotografije