Мачке непријатељи бр. 1 за зечеве, шакали све бројнији

Чачак – „У многи ловиштима на подручју Србије забележен је пад бројности зечева, али још нису утврђени сви разлози за то. Један је сасвим сигуран: најезда мачака луталица у ловиштима. Ловачка друштва због тога ће ускоро од локалних самоуправа, које су надлежне за псе и мачке луталице и на сеоском подручју, затражити велике одштете” саопштио је за агенцију РИНА инжењер Братислав Бојовић из Чачка, управник овдашњег ловишта „Јелица – Чемерница - Каблар”.

То је само једна од новости из заједница дивљих животиња на нашим просторима. Бојовић објашњава да „млади зец нема мирис којим би га пас осетио али га мачка хвата јер она поседује веома развијено чуло слуха и осети сваки шум”, па додаје:

„У Србији је тренутно у порасту бројност дивљих свиња, лисица и шакала”.

Афричка куга свиња је претња која долази из наше околине, Румуније, Мађарске, Хрватске, и све те земље увеле су посебне, веома строге мере ради сузбијања. Управник истиче:

„Упозорени смо да постоји опасност да се болест прошири на просторе Србије па имамо упутство Управе за шуме Министарства пољопривреде, којим је препоручено да све сумњиве јединке уклонимо кроз санитарани одстрел. Иначе, свака која се одстрани и уредовном или санитарном одстрелу шање се на преглед”.

Тај санитарни лов обављају радници стручних и ловочуварских служби удружења:

„Јединка дивље свиње прегледају се на трихинелу у амбуланти у селу Трнави, узорак узима ветеринар у присуству ветеринарског инспектора, преглед се врши методом дигестије, као најпоузданијом за откривање трихинеле. На преглед у ову амбуланту довозе се и јединке одстрељене у ливиштима на подручју Горњег Милановца. Од октобра прошле године до сада је у Трнави прегледано 50 одстрељених јединики, и ниједна није била позитивна” - саопштава Бојовић.
У три ловачка удружења на подручју града Чачка уписано је више од 1.000 чланова, али многи не плаћају чланарину редовно. ЛУ „Јелица - Чемерница – Каблар” покрива 32.000 хектара, ЛУ Јежевачка река -

„Раде Јоксић” 10.000 хектара и ЛУ „Радиша Поштић” Мрчајевци, 12.000 хектара, а једино у трећем не газдују дивљим свињама.
Како се коти дивљач у овом делу Србије?

„Једна фазанка у години снесе 15 – 17 јаја, али само два фазана дођу на одстрел. Зечица окоти у 4-5 окота 10 – 12 младих годишње, крмача опраси 5-6 младих, срна олани једно или два младунчета, лисица донесе 4-5 лисичића а јазавац 2-5 младих” описује Бојовић.

Иначе, рок за пререгистрацију оружја који је би одређен за 5. март ове држава је, односно МУП, продужила до 5. марта 2020. године.

Људи из удружења посвећени су одржању ловишта и наше издашне природе, али због пренаглашене бројности паса и мачака доживљавају све више проблема. И један од ловочувара имао је такав двобој али не у ловишту и не од дивљих животиња, већ га је у Чачку ујео пас луталица.

РИНА

05.03.2019.


Fotografije