Драгачевска љубав јача је од мечке

 

Гуча – Радивоје  Радичевић матичар из Гуче ускоро одлази у пензију, а пред њим је судбоносно да изговорило 850 парова. Он је за све њих имао исти савет.

“Да граде своју везу, да не допусте да се учаури, да буду љубоморни али не једно на друго него на своју љубав и свој брак”, каже Радивоје.

Према статистичким подацима највише брачних парова у лучанској општини успело је да сачува своју љубав, јер најмање развода регистровано је управо у дргачевском крају.

“Млади су већином отишли, па нема ко ни да се разводи. Ови који су дуго у браку, њима није до развода. У Драгачеву је љубав јача од мечке”, кажу мештани.

После 45 година заједничког живота рецепт за добар брак имају Зора и Милан Бугарчић. Обоје кажу да је разумевање једно другог на врху лествице и најважније у опстанку сваког брака.

“Тајна успешног брака су слога, љубав и  толеранција. Не може никако једно да буде на површини, а једно на дну. Само заједничкм договором и разговором сви се проблеми решавају”, рекла је Зора.

Милан је био конкретнији:

“Ако се она наљути ја ћутим, а ако се ја наљутим онда ћути она, али се не свађамо и не расправљамо”, јасан је он. 

Љубоморе међу њима нема, али Бугарчићи сматрају да савремени бракови највише трпе због друштвених мрежа.

“У наше време мобилни телефони нису били толико заступљени, али и данас кад их имамо не читамо поруке једно другом, него свако има своју слободу и своју приватност”, уз осмех је испричала Зора Бугарчић.

Изгледа да је тајна опстанка драгачевских бракова објашњена и у начину на које се игра старо традиционално коло са ових простора, а то је да коловођа и кец с времена на време замене места.

 

РИНА

05.03.2019.


Fotografije
Видео


Видео снимке могу преузети само регистровани корисници.

Број видео снимака: 5