Први лиценцирани директор школе у Чачку

Чачак - Директор ОШ “Бранислав Петровић” у Слатини, Лазар Чикириз први је руководилац на територији града Чачка који је пред комисијом Министарства просвете положио испит за лиценцу.

“Правилником Закона о основама система образовања и васпитања из августа 2018. године прописано је да директор школе мора имати лиценцу”, казао је Чикириз.

Да би уопште остварио право да изађе пред комисију било је много услова које је требало испунити.

“Један од услова за полагање лиценце јесте да на екстерном вредновању школе у области руковођења добијемо оцену 4. Такође, директори морају имати најмање шест година искуства на тој функцији. Било је неопходно обавити истраживачки рад везан за побољшање услова и резултата рада школе на чијем сам челу”, истиче Чикириз.

Затим је, како је рекао, било неопходно да заврши обуку коју организује Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања, потом да припреми портфолио којим се обухвата шест стандарда компетенција директора установе а односе се 
на радну биографију, резултате рада установе и факултативне активности директора.

Несумњиво је да је добијање лиценце потврда Чикиризовом дудгогодишњем раду и залагању, који је заједно са колективом ову сеоску школу ставио у сам врх образовних установа не само у Чачку већ и у региону.

 

Регионална информативна новинска агениција ( РИНА )

 

 

08.03.2019.


Fotografije