Традиција од које „цури вода на уста“: Ужички пекари не одустају од најпознатијег локалног специјалитета, чувена комплет лепиња и даље најтраженија (ФОТО)

Ужице – Град на Ђетињи је место на ком већ деценијама уназад царују калорије. Већина житеља овог краја за доручак једе  надалеко чувену запечену лепињу са домаћим масним додацима, која је познатија као – комплет лепиња. И колико год се приближавали саврменим гастрономским трендовима, традиција овде не излази из моде, па пекари имају пуне руке посла.

„Остали смо верни рецептури наших предака. У лепињу стављамо јаје, домаћи кајмак и све то умућкамо и ставимо у специјалну фуруну да се запече. По жељи муштерија додајемо претоп, такозвану моцу. Користе се наши домаћи производи, јер ништа није укусније од тога. За комплет лепињу, поред ових домаћих увек имамо  и заинтерсоване госте са стране, јер како доћи у Ужице, а да је не пробате“, рекла је за РИНУ искусна домаћица Рада Јовичић која ни сама не може да изброји колико је до сад ових калоријских бомби направила.

21.02.2021.


Fotografije