Njihov galop je nestvaran, a svaki košta kao suvo zlato: Dušan iz sela Brzan ima jedinstvenu farmu na Balkanu, na 10 hektara zemlje gaji jelene, srne i među njima jedan izuzetno redak primerak (FOTO)     ·     Ambasadori Frankofonih zemalja posetili Čačak i upoznali se sa programom „Čačanka rodna”     ·     Raspisani konkursi za programe od javnog interesa u omladinskom sektoru     ·     Čačanski srednjoškolci šampioni jugozapadne Srbije     ·     Mrtve i bolesne na ledjima nosio mesecima, a onda usledio hladan tuš: Bojan iz Užica je heroj kovid epidemije i umesto da ga zaposle dobio šut-kartu, sada sa bolesnim ocem živi od 10.000 dinara (FOTO)     ·     GIZ: Pomoć turizmu, ugostiteljstvu i vinarstvu od ukupno 350.000 evra     ·     Spasio je mnoge, a sada su pomogli njemu: Povređeni planinar i član Gorske službe spasavanja Srbije danas će biti otpušten iz albanske bolnice, Nikola će zauvek zapamtiti Prokletije     ·     Ponovo jezdi šinama najatraktivniji voz u Srbiji: Počela letnja sezona na Šarganskoj osmici i trajaće sve do 31. oktobra     ·     Tuga u Čačku, preminuo mladi fudbaler: Stefanu Laziću detinjstvo i blistavu karijeru prekinuo je tumor potkolenice     ·     Nema rudnike zlata, ali njen razvoj ipak u ekspanziji: Opština Ljubovija postala veliko gradilište i top turistička destinacija za samo nekoliko godina, njena sela sve su punija (FOTO)     ·     Bebi bum u srpskom gradu, ovako se bori protv bele kuge: U Užicu za 48 sati rođeno čak 18 beba, devojčice u prednosti u odnosu na dečake     ·     Plata za deficitarna zanimanja ide čak i preko 1.000 evra     ·    


Autor: RINA.rs


Драган из села Прањани не одустаје од свињарства: Посао је тежак, али ипак га обавља и на својој фарми има 200 товљеника (ФОТО)


Горњи Милановац – Пре више од две стотине година таковски крај био је препознатљив по узгоју свиња и њиховом извозу у целу тадашњу Европу. Најпознатији „свињар“ тога времена био је свакако српски вођа Милош Обреновић, који је захвљајући мангулицама стекао велико богатстсво.

Иако је свињарство некада доносило велику добит, данас се тим послом баве само поједини домаћини у горњомилановачком крају, а један од њих је Драган Васиљевић из села Прањани.

„Фарму свиња имам преко двадесет година, а зарада вам је несигурна као лото премија. Све зависи од интервала, некад  је цена по килограму живе ваге јако добра, после тога јако лоша и тако у круг. Али, ја сам одавно направио ту неку речуницу, да се не обогатим, али опет да имам неку малу зараду“, рекао је Драган за РИНУ.

На својој фарми има 200 товљеника, а брига о њима се води сваки дан и то по неколико сати. Посао није нимало лак, али за вредног домаћина, попут Драгана, сва та тежина није разлог за опдустајање.

„Имам само једног купца, који долази из Чачка. Никад га и не питам за цену, колико да, добро је. Сваки дан проводим на овој фарми, али поред свиња супруга и ја се бавимо узгојем јкрупне стоке, где је профитабилност ипак већа. Од свиња ипак не одустајемо, јер је тај узгој традиција у нашем крају“, са осмехом прича Драган.

На профитабилност това свиња у Србији у највећој мери утичу недефинисана правила приликом формирања цена меса и живе стоке.   Процесом приступања Европској унији на тржишту меса и живих животиња десиле су се велике промене, а  пре свега кад су у питању цене товљеника са једне стране и меса са друге.

У погледу броја свиња Србја је практично самодовољна земља. Налази се на 8. месту у Европи  по броју свиња по становнику и прозводњи свињског меса – 45кг по становнику просечно годишње.

Кланичари и сточари са Министарством пољопривреде склопили су договор да се у наредном периоду смањи увоз свињског меса, како би откупили што веће количине из домаће производње. Управа за ветерину је добила налог да додатно пооштри мере приликом увоза, поштујући највише здравствене стандарде, јер само тако може да се заштити домаће тржиште.

РИНА


01.03.2021.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO