Kad zamiriše nema ništa bolje, dok korica pucketa: Čačanski pečenjari u deficitu sa "robom" pred praznike, obori sve prazniji a potražnja ogromna (FOTO)     ·     Mesto tragedije i užasa komšije i dan danas zaobilaze: Navršila se godina dana od svirepog zločina u selu Gornja Trepča, bratoubica preminuo u ustanovi u kojoj je bio smešten (FOTO)     ·     Spomenik kulture od velikog značaja: Ovo je kuća u kojoj je rođen i odrastao jedan od najpoznatijih kompozitora u istoriji Srbije, posebno mesto u njoj zauzima klavir (FOTO)     ·     Rode u užičkom kraju ne miruju, a za doktore pune ruke posla: Bejbi bum doneo osam novih stanovnika u gradu na Djetinji     ·     Mraz desetkovao voće u ivanjičkim selima: Meštani svakog jutra sa strahom ulaze u šljivike i malinjake, koliko su niske temperature pogubne otkrivaju stručnjaci     ·     Milicija svaki dan patrolira, počinioce često uhvati na delu: Bahatim pojedincima koji prave divlje deponije mora se stati u kraj, bacaju gume, plastiku i leševe uginulih životinja bez pardona (FOTO)     ·     Požar izbio na maloj pijaci u Čačku: Zapalio se drveni objekat, vagrogasci odmah stigli na lice mesta (FOTO)     ·     Devojčicu udario automobil na Dorćolu: Na licu mesta policija     ·     U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša     ·     Silovit sudar kod Požege, na licu mesta Hitna pomoć: Sudarili se kombi i putnička vozila, na toj deonici uvek velika magla     ·     Havarija u Čačku: Odjednom se urušila ogromna količina zemljišta a na ulici krater, stanovnici u strahu (FOTO)(VIDEO)     ·     Zakucao se u prikolicu kamiona: Saobraćajna nezgoda kod Brodareva, jedno lice povređeno (FOTO)     ·    


Autor: RINA.rs


Овим људима сада је „догорело до ноктију“, а од њих много тога зависи: Књиговође широм Србије на великим мукама, раде 24 сата дневно, а апликација АПР-а преоптерећена


Чачак – Двадесет и четири сата, седам дана недељно – толико сада траје радни дан књиговођа широм Србије. У папирима и бројкама су, како кажу „до гуше“, а електронска  апликација Агенције за привредне регистре која је требало да им олакша подношење годишњих извештаја заправо им отежава јер више није у функцији, него што јесте.

„Претходна година била је изузетно тешка, обавезе које су на књиговођама константно се гомилају, а сада је дошло до кулминације. Систем је тотално загушен, велико је оптерећење на самој апликацији, а рок који је дат до 01. марта је било немогуће испунити, иако буквално радимо без паузе, дан и ноћ. Неколико дана пред закључење Агенцији за привредне регистре предато је само 61 одсто извештаја, а остатак је било немогуће  поднети у тако кратко прдвиђеном  року “,  изјавила је за РИНУ, Верица Брковић књиговођа из Чачка.

Епидмија корона вируса, велики број оболелих обвезника, оних који су у изолацији, додатно су отежали и иначе јако тешку ситуацију. Број пореских обвезника у односу на претходни период повећан је за 70.000 хиљада, а број књиговођа се није знатно повећао.

„Удружење књиговођа је надлежнима предало молбу да рок буде продужен до 31. марта, али још увек нисмо добили никакав одговор. Порески систем треба да буде једна кохерентна целина и уколико само једна карика закаже, може доћи до великог проблема. У овом случају та карика су књиговође, али ми смо потпуно немоћни кад је у питању оваква констелација обима посла и задатих рокова. Продужетком рока добили би се потпунији, квалитетнији извештаји из којих би могли да се црпе адекватни подаци“, нагласила је Верица Брковић и још једном додаје:

„Послови се обављају електронски, књиговође морају све то да ураде како закон налаже, рокови су згуснути, а захтева је све више и нереално је очекивати да под тим роковима они могу бити испоштовани“, закључила је Брковић.

РИНА

 

 


02.03.2021.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO