Гради се нова фабрика за прераду воћа у Ариљу

Ариље - У Ариљу је данас положен камен темељац за фабрику за прераду воћа "H&S" fruits инвестиција Србије и Мађарске. У првој фази у ариљској фабрици производиће се каше и воћни концентрати, док ће се у Мађарској радити дорада. У плану је да у каснијим фазама у Ариљу буде комплетна производња.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић изјавио је да је иницијатива за изградњу фабрике потекла 2016. године, када је одржана заједничка седница влада Србије и Мађарске, а да је током протекле године влада тражила партнере, компаније са мађарске и српске стране, које имају добре резултате и снагу да изнесу пројекат.

"Резултат ће бити извоз концентрата који настаје као продукт прераде индустријске малине и другог воћа", рекао је Недимовић подсећајући да је Влада у јануару одлучила да за развој прехрамбене идустрије издваја посебан новац.

Министар је истакао да је прерада воћа и извоз у иностранство спас за пољопривреднике у Србији.

"Прерада је спас јер генерише кооперанте, да имате сигуран пласман и да се унапред знају ствари. Кад нема прераде, ви продајете сировину онолико колико може да прими неко тржиште, што је неизвесно, а кад имате прерађивачке капацитете, онда су ти уговори много сигурнији", рекао је Недимовић додајући да доста хладњача унапред нуди кооперантима одговарајуће услове, али да према његовим речима, увек има 30 до 40 одсто произвођача малине на тржишту "који нису нигде".

"Ја се надам да ће овакве ствари бити спас, не само овде, него и у другим просторима Србије", рекао је Недомивић и додао да сматра да је његов посао да се бави приносима на њивама, али и продајом онога што је произведено.

Заменик министра спољних послова и спољне трговине Мађарске Левенте Мађар подсетио је да је полагање камена темељца за фабрику "H&S" fruits у Ариљу резултат разговора премијера Србије и Мађарске и жеље да се мађарска улагања прошире и ван Војводине.

"Више се држимо Војводине када је реч о улагању, јер Војводину далеко боље познајемо од осталих крајева Србије. Сада када видимо добродошлицу у целој Србији, ствари се мењају", казао је Мађар и додао да инвеститори препознају подршку коју српска влада пружа инвеститорима.

"Одабрали смо пољопривреду као примарни пројекат за улагања", рекао је Мађар.

Заменик министра је рекао да Будимпешта дели исти став са Србијом да без јаке индустрије и јаке економије не постоји јака национална свест и напредак.

Према његовим речима, јачању сарадње и пријатељства два народа и две владе допринеће и заједнички послови пројекти и инвестиције попут отварања фабрике у Ариљу.

Власник "H&S" fruits Милан Станић истакао је да је данас велики дан за ту компанију, град и произвођаче и да ће нова фабрика допринети да пласман малине буде бољи и лакши, као и да ће, када крене производња готових производа и цена бити боља.

"Надам се да ћемо се до краја ове године поново окупити овде, да када буде кренула производња, пробамо прве производе", рекао је Станић додајући да ће производи бити од свих врста воћа, малине, купине, вишње, шљиве, брескеве, све што рађа у ариљском крају.

Председник општине Милош Недељковић рекао је да Ариље почетком градње фабрике добија много и да се нада новим инвестицијама у том крају.

Недељковић је истакао да је фабрика за прераду воћа важна, јер ће се тиме решити део проблема везан за прераду малина, те додао да је прошла година била катастрофа за малинаре, јер је квалитет рода због кише био лош. Он је најавио да би у ту општину ускоро требало да стигне делегација из Јапана, ради могућих улагања.

 

РИНА

12.03.2019.


Fotografije
Видео


Видео снимке могу преузети само регистровани корисници.

Број видео снимака: 6