Prepune plaže gostiju iz Srbije, lagano kupanje u moru već 1. maja: Letnje slike stižu iz Pterovca, cene još uvek nisu paprene - kafa dva, a doručak oko šest evra po osobi (FOTO)     ·     Ne jede se u Čačku samo masna prasetina: Milan vikendicu pretvorio u jedinstven restoran - služi se samo posna hrana, a sprema je jedan od najmlađih kuvara u Srbiji (FOTO)     ·     Uhpšen Srbin u Crnoj Gori po Interpolovoj međunardnoj poternici: Tereti se za prevare, određuje mu se ekstradicioni pritvor     ·     Izgubio kontrolu i udario u betonski stub: Teška saobraćajna nezgoda u selu Dreznik kod Užica     ·     Preko 1000 vozila u koloni, potpuni kolaps ka Zlatiboru: Dugačke kolone formirane na magistralnom putu Čačak - Požega (FOTO)(VIDEO)     ·     Ljudi izlaze na prozore u cik zore, snimaju telefonima i onda se začuo aplauz: Tradicionalna prvomajska budilnica probudila Čačane, zvuci trube prolomili se kroz grad na Moravi (FOTO)(VIDEO)     ·     Nastradao Srbin u kanjonu Mrtvice: Beogradjaninu pozlilo, prijatelj pokušao da ga reanimira ali bezuspešno     ·     Pao zbog šverca cigareta: Pokušao da prokrijumčari 23.000 paklica bez dokumentacije, odmah završio u pritvoru     ·     Mirko ništa ne prepušta slučaju, u opticaju su i lanci i katanci: Angažovao komšije, pse i aktivirao kamere da mu čuvaju kuću tokom praznika (FOTO)     ·     U sudaru sa šleperom vozilo uništeno do neprepoznatiljivosti stoji pored puta: Saobraćaj trenutno ka Zlatiboru u zastoju     ·     Reka Lim ponovo zasijala punim sjajem: Udruženim snagama očistili ekološku bombu, ogromne količine smeća se više neće širiti u tri države (FOTO)     ·     Benzin prešao 200 dinara pred Uskrs     ·    


Autor: RINA.rs


Шта ће бити са кајсијом у српској престоници овог воћа: Род већ две године зависи од "више силе", а немоћни воћари из Миоковаца већ имају у плану да поваде део засада (ФОТО)


Чачак - Рани мраз највећи је проблем за произвођаче кајсије у Миковцима, српске престонице овог воћа. Две године уназад род је потпуно десеткован, па уместо неколико стотине тона кајсије, произвођачи су по ару имали само по неколико килограма овог воћа.


Након што је завршио са резидбом и прскањем, Дарко Топаловић сваког јутра обилази своје засаде како би сагледао штету на воћкама, а ситуација није обећавајућа.


"Наша рана кајсија у Миоковцима овим мразевима је оштећена, а ако се овако настави са ниским јутарњим температурама мислим да ћемо доживети судбину као прошле године да нам сва кајсија пропадне. Било би од бога не поштено да две године за редом сав род скине мраз", рекао је за Дарко за РИНУ.


Шта ће бити са српском кајсијом велико је питање, јер против мраза не постоји адекватна заштита, а Топаловић истиче да ће уколико се овако стање настави и у наредном периоду, неке од засада под овом воћком извадити како би посадио јабуке.


"С обзиром на искуство од ранијих година, решио сам да воћњаке са четири хектара смањим на један и преорјентисаћу се на јабуку јер су ми доста сигурнија и производња и пласман. Искључиво живим од воћарства, а не могу условно речено "да краву гајим две године а да не музем ни једне", објаснио је Дарко.


Високе температуре условиле су да зимско мировање код кајсије буде завршено, па су поједине ране сорте већ цветале а управо њихов род десетковао је мраз. Произвођачи се ипак надају да ће касније сорте родити мало боље или ће засаде кајсије заменити неке друге воћке.


РИНА

 


07.03.2021.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO