Ђорђу Сладоју Дисова награда за 2019, отварање нове библиотеке у Чачку 26. марта, нови споменик Дису

  Чачак – Жири овогодишњег „Дисовог пролећа” одлучио је једногласно да Дисова награда за ову годину припадне Ђорђу Сладоју (65), песнику из новог Сада и уреднику књижевног програма у Културном центру главног града Војводине. Сладоје је потекао из Клиње код Улога у Горњој Херцеговини, и објавио је 22 књиге поезије.

У име жирија (др Недељка Бјелановић, др Јован Делић, Ђорђе Нешић) одлуку је данас на конференцији за новинаре у градској управи Чачка саопштио председник, професор Делић, напомињући да је лауреат „један од најостваренијих савремених српских песника, препознатљивога гласа, дисовски горког”:

„Тај глас је скептичан, обележен искуством рата, избеглиштва, пораза, осећања обескорењености, нужно елегичан, проткан иронијом и горким хумором; драматичан глас о и у исто таквом времену. Вероватно су зато неколике његове књиге компоноване као петочинке, прикривене драме вођене према трагичној катарзи.”

На најави ове дуговеке културне приредбе, основане још 1964. у завичају Владилава Петковића (1880 – 1917) рођеног у Заблаћу код Чачка, говорио је и чачански градоначелник Милун Тодоровић, саопштавајући значајне новости:

„Нова зграда Градске библиотеке `Владислав Петковић Дис` биће свечано отворена 26. марта и то је изузетан догађај за културни живот нашег краја, али и Србије. Истовремено, у току су припреме за оснивање Градског позоришта у Чачку што ће, заједно са 56. `Дисовим пролећем`, обележити културно лето у нашем завичају.`

Нова грађевина (3.200 квадрата) биће једна од највећих српских књижница под једним кровом.

„Задовољство ми је што ћемо овогодишње `Дисово пролеће`, први пут, отворити и затворити на истом месту, без сељакања, у новој, савременој згради. То је, сигуран сам, догађај за културни живот не само Чачка, већ и Србије – истакао је др Богдан Трифуновић, директор Библитеке и „Дисовог пролећа”.

Он ја саопштио и појединости из програма 56. „Пролећа” које је званично почело данас, а средишни догађај уследиће 31. маја у Чачку, доделом Дисове награде Ђорђу Сладоју.

Минулих деценија, по обичају, део „Дисовог пролећа” одвијао се и крај споменика Владиславу Петковићу, у дворишту овдашњег Народног музеја. Тај белег остаје на том месту, као културно добро, али је градоначелник Тодоровић саопштио следеће:

„Урадићемо и другу бисту најзначајнијег песника нашег краја, која ће као обележје да буде постављена у новој згради Библитеке, у Синђелићевој улици, и то је један од послова у уређењу нашег града. Као и израда споменика оснивачу Чачка, великом жупану Страцимиру.”

РИНА

13.03.2019.


Fotografije