Ne zanima ih cena goriva, oni voze - na struju: Na Zlatiboru na deset lokacija postavljeni punjači za električna vozila, punjenje na nekoliko njih potpuno besplatno     ·     Vodeni topovi i jake sirene: Vatrogasci iz Podgorice kolegi priredili nesvakidašnji ispraćaj u penziju, ovako svoj radni vek završavaju samo pravi heroji (VIDEO)     ·     Tragedja u Valjevu: Nastradao mladić star 18 godina kad je vozeći automobil sleteo sa puta i udario u drvo, jedan dečak teško povređen     ·     Upadao u stanove kroz otvorena balkonska vrata i prozore pa nosio sve što se našlo pod rukom: Razbojnik uhašen u Budvi zbog tri teške krađe     ·     On napravi skoro 100 tepsija bureka u jednoj smeni: Ljuboje je čuveni pekar iz Čačka i kaže - mladi neće ovo da rade, čim uprljaju malo više ruke idu na izlazna vrata (FOTO)     ·     Počeli radovi na izgradnji puteva na Pešterskoj visoravni     ·     Za 12 sati na putevima u Srbiji poginulo 5 osoba     ·     U Horgošu uhapšene četiri osobe     ·     Ne mogu stići da proizvedu koliko im traže: Zbog ratova u svetu vojna fabrika iz Lučana ima pune ruke posla i širi svoje kapacitete, kreće se i sa prozvodnjom trofaznog baruta (FOTO)     ·     Pet botaničkih bašta postavlja se na planini Zlatar: Fantastične vesti za sve ljubitelje popularne srpske planine, ovog leta uživanje u novim sdržajima     ·     Silovit, direktan sudar vozila u Čačku: Dve osobe povređene, prebačene u Opštu bolnicu     ·     Ništa im nije sveto: Muškarac se sumnjiči da je iz crkve kod Plava ukrao 200 eura, podneta krivična prijava     ·    


Autor: RINA.rs


Суочавање са глобалним проблемом: Усвојен Закон о климатским променама, ограничење емисије гасова са ефектом стаклене баште


Посланици у Скупштини Србије усвојили су данас, већином гласова, Закон о климатским променама. Министарка заштите животне  средине Ирена Вујовић поручила је да је то први корак у одлучној борби против климатских промена. 

 

- Оно што су посланици кроз подршку овом Закону показали, јесте да препознају колико је важно да се суочимо са изазовима који нам доносе климатске промене које сви осећамо. Климатске промене су глобални проблем који нас све уједињује, и зато усвајањем овог кровног акта, Република Србија наставља да даје свој допринос глобалној борби и уједно потврђује одговорност према нашим грађанима – рекла је Вујовић.

 

Министарка је истакла да је Србија међу првим земљама Западног Балкана усвојила овакав Закон.

 

- Када је реч о климатским променама, Србија је показала да одлучно корача ка Европској унији. Један од приоритета Зеленог договора је усвајање Европског климатског закона, а Европска комисија је усвојила предлог овог акта. Усвајањем закона Србија потврђује да је на европском путу – рекла је Вујовић.

 

Она је подсетила да је Закон о климатским променама основ за успостављање система за ограничење емисија гасова са ефектом стаклене баште, што ће се позитивно одразити на здравље грађана и привредни развој. 

 

Вујовић је навела да ће међу позитивним ефектима Закона бити већа отпорност друштва на нежељене ефекте климатских промена, а посебно сектора попут здравства, водопривреде, шумарства и пољопривреде. Наводећи бенефите, министарка је навела и планско прилагођавање релевантних сектора на климатске промене, успостављање механизама за извештавање према међународној заједници, односно Oквирној конвенцији УН о промени климе и њеног Споразума из Париза.

 

Примена Закона ће, како је рекла, позитивно утицати  и на привредни раст и развој и додатно ће нас приближити стандардима и захтевима европског тржишта, као и чланству у Европској унији.

РИНА


19.03.2021.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO