On napravi skoro 100 tepsija bureka u jednoj smeni: Ljuboje je čuveni pekar iz Čačka i kaže - mladi neće ovo da rade, čim uprljaju malo više ruke idu na izlazna vrata (FOTO)     ·     Počeli radovi na izgradnji puteva na Pešterskoj visoravni     ·     Za 12 sati na putevima u Srbiji poginulo 5 osoba     ·     U Horgošu uhapšene četiri osobe     ·     Ne mogu stići da proizvedu koliko im traže: Zbog ratova u svetu vojna fabrika iz Lučana ima pune ruke posla i širi svoje kapacitete, kreće se i sa prozvodnjom trofaznog baruta (FOTO)     ·     Pet botaničkih bašta postavlja se na planini Zlatar: Fantastične vesti za sve ljubitelje popularne srpske planine, ovog leta uživanje u novim sdržajima     ·     Silovit, direktan sudar vozila u Čačku: Dve osobe povređene, prebačene u Opštu bolnicu     ·     Ništa im nije sveto: Muškarac se sumnjiči da je iz crkve kod Plava ukrao 200 eura, podneta krivična prijava     ·     Nadamo se da neće završiti na ražnju: Nesvakidašnji snimak iz centra Čačka, odbeglo jagnje uplašeno luta ulicama grada (VIDEO)     ·     Živeli smo mesecima na ploči štale, do kuće smo prilazili čamcima: Dramatična sećanja Čačana na katastrofalne poplave pre deset godina, samo se nadaju - bilo ne ponovilo se (FOTO)     ·     Naoružan do zuba, policija upala u stan i našla čitav arsenal oružja: Uhapšen muškarac iz kolašine - imao puške, pištolje i municiju     ·     Četkicom stvara magiju i ljubav prema Srbiji pretvara u dela: Milica je učiteljica ali i vrhunska slikarka, nesebično se trudi da svoj talenat prenese i na đake     ·    


Autor: RINA.rs


Нова нада за пропалог гиганта из Чачка: За ФРА осим Руса заинтересоване још четири компаније, прве исплате радницима за десет дана


Чачак – Након што је један од некадашњих највећих гиганата металске индустрије, Фабрика резног алата из Чачка, отишла под стечај од 452 радника у погонима ће остати њих 200. За оне који одлазе из фабрике из Министартсва привреде биће издвојени пакети мера, радницима ће бити понуђен социјани програм и уплаћени доприноси, а прве исплате очекују се за десетак дана.

„Исплате мало касне јер администрација није обављена у предвиђеном року као и пркупљање свих података о радницима. Они који имају до 40 година радног стажа добијају отпремнину по 200 евра за сваку годину проведену у фабрици у динарској противвредности. Има и радника који спадају у категорију од више од 40 година радног стажа и за њих је припремљен посебан пакет, те ће добити једну трећину бруто личног доходка који су остварили у фабрици у износу од 550 до милион и сто хиљада динара. Радницима којима нису исплаћене зараде биће исплаћени лични доходци из Фонда солидарности Министарства привреде од 32 000 динара", рекао је за Рину Душан Ђелић, председник индустријског синдиката ФРА.

Воде се озбиљни разговори са странима партнером о закупу халског простора ФРА, да би се наставила производња и где би радило око 200 радника. Осим руске компаније „Базис" из Санкт Петербурга за погоне ФРА, прем Ђелићевим речима, заинтересоване су још четири компаније.

„Циљ је да се производња настави, а у плану је да се колектив подмлади и на тај начин добије нова снага и полет у раду“, каже Ђелић.

Наслеђеним проблемима се локална саомуправа бави пет година, са циљем да се фабрика и радници сачувају и омогући позитивно пословање на тржишту.

"Са Министарством привреде и свим надлежним државним институцијама, одржао сам 49 радних састанака, са намером и конкретним предлозима како да помогнемо ФРА.У протеклом периоду уложена су велика финансијска средства, како би се поспешила производња у фабрици и сачувала радна места", појаснио је Тодоровић.

Он је истакао да ће у наредном периоду наставити да се бори за најбоље решење за све раднике ФРА, како би им било омогућено да наставе производњу и успешно послују, да им буду уплаћени доприноси за пензијско и социјално осигурање, социјални програм и да се исплате све заостале зараде.

РИНА


22.03.2021.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO