Teško povređen mladić (19) u direktnom sudaru: Zadobio frakturu lobanje u smrskanom automobilu, hitno potrebne veće količine krvi za operacije u Beogradu     ·     Presretači, radari, video nadzor - vozači pamet u glavu, na alkohol ne pomišljajte dok vozite: Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Slabiji zemljotres kod Nikšića     ·     One uživaju u aprilskom snegu i prave ludorije: Najslađi snimak koji ćete danas videti, medvedice Maša i Ljubica sa Ozrena opet oduševile (VIDEO)     ·     Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Od vile na Senjaku i suvog luksuza do beskućnika: Neverovatno potresna životna priča Zorana iz Čačka, izgubio milione i danas se hrani u Narodnoj kuhinji (FOTO)(VIDEO)     ·     Raspevano Dragačevo u trubačkoj prestonici     ·     Uhapšen na Gradini sa 27,5 kilograma marihuane     ·     MUP uputio važan apel svim vozačima     ·     Stiže rampa za oca heroja koji sina invalida nosi na rukama: Novac za Jovana iz Čačka skupljen u rekordnom roku, pokrenuo se čitav grad ali i region (FOTO)     ·     Zakucao se u kamion: Teška saobraćajna nezgoda kod Topole, sudar putničkog i teretnog vozila     ·     Začuli eksploziju pa onda vatrogasne sirene: Prve slike sa mesta požara u centru Čačka, policija ispituje ceo sluačaj i vrši uvidjaj (FOTO)(VIDEO)     ·    


Autor: RINA.rs


Сламка спаса за произвођаче, настављен откуп домаћег кромпира: Преко 300 тона робе из Драгачева и Ивањице стиже на рафове великих маркета (ФОТО)


Лучани - Изузетно тешка сезона за српске произвођаче кромпира. Род никад већи, а цена и потражња никад мање. Министарство пољопривреде пре два месеца је организовало откуп налагероване робе, а данас је он након Горњег Милановца, Нове Вароши и Ивањице организован и у драгачевском селу Рти, где ће бити откупљено укупно преко 300 тоне робе са територије Лучана и Ивањице, која ће касније бити допремљена у Лидл маркете. 

 

"Откуп се врши сукцесивно, данас ће лагери у овом делу Драгачева бити лакши за 10 вагона. То нам свакако значи да бар мало надоместимо огромне губитке које смо имали ове године. Велики су изгледи били да већину кромпира бацимо, али сада до тога, на сву срећу, неће доћи", изјавио је за РИНУ произвођач Милош Костић.

 

Пространа драгачевска брда идеална су за производњу кромпира и управо од те пољопривредне културе живи већина породица.

 

"То су наше фабрике под отвореним небом и зарада је увек неизвесна. Три године буду добре, потом једна лоша и тако све у круг. Ова лоша сезона нас неће демотивисати, већ смо посадили кромпир и за ову годину, за коју се надамо да ће бити боља", каже Милош.

Следеће сезоне ресорно министарство спречиће масовни увоз кромпира из иностранства посебним сезонским таксама.

 

"Ове године произвођачи су имали два пута веће приносе, а услед епидемије потражња је пала и аутоматски је дошло до проблема. Притом,у због бесцаринског режима био је евидентан притисак кромпира из иностранства. То ћемо покушати да избегнемо у наредном периоду и држава уводи нову меру, посебну сезонску царину у периоду од новембра до фебруара кад је кромпир и најтраженији, како би заштитили наш домаћи производ", истакао је Недимовић.

 

Као кључан фактор успешног пласмана кромпира на домаћем и иностраном тржишту истиче се и поштовање стандарда и прилагођавање купцима јер они врло често имају посебне захтеве кад су у питању квалитет и паковање.

 

РИНА


04.05.2021.



Fotografije


Video



x
  Prijava na RINAPRO