Ništa im nije sveto: Muškarac se sumnjiči da je iz crkve kod Plava ukrao 200 eura, podneta krivična prijava     ·     Nadamo se da neće završiti na ražnju: Nesvakidašnji snimak iz centra Čačka, odbeglo jagnje uplašeno luta ulicama grada (VIDEO)     ·     Ne možemo stići da proizvedemo koliko nam traže: Zbog ratova u svetu vojna fabrika iz Lučana ima pune ruke posla i širi svoje kapacitete, kreće se i sa prozvodnjom trofaznog baruta (FOTO)     ·     Živeli smo mesecima na ploči štale, do kuće smo prilazili čamcima: Dramatična sećanja Čačana na katastrofalne poplave pre deset godina, samo se nadaju - bilo ne ponovilo se (FOTO)     ·     Naoružan do zuba, policija upala u stan i našla čitav arsenal oružja: Uhapšen muškarac iz kolašine - imao puške, pištolje i municiju     ·     Četkicom stvara magiju i ljubav prema Srbiji pretvara u dela: Milica je učiteljica ali i vrhunska slikarka, nesebično se trudi da svoj talenat prenese i na đake     ·     U srpskim selima i dalje postoji "drvo zapis": Kultno mesto koje štiti od nevremena i nesreće, a sveti krst urezuje se jednom godišnje (FOTO)     ·     Gomila se smeće po lokalnim samoupravama koje inače ga odvoze na deponiju Duboko: Čačak odmah rešio svoj problem, otpad iz ovog grada se do daljeg odlaže u Kraljevu     ·     Ovo će biti centar zbivanja mladih na Zlatiboru: Dobili prostor za druženje i kreiranje sadržaja (FOTO)     ·     Pao diler u Priboju: Policija mu pronašla marihuanu i vagicu za precizno merenje, sve namenjeno za dalju distribuciju     ·     Dečak pao sa zgrade u Sutomoru: Sa teškim povredama prebačen u Klinički centar     ·     „Milan Blagojević - Namenska” AD obeležila 75 godina postojanja     ·    


Autor: RINA.rs


Милка ће заувек бити симбол посвећености медицинских сестара: Ова хероина дала је свој живот да би неговала пацијенте заражене вариола вером (ФОТО)


Чачак – Дуже од годину дана док траје епидемија корона вруса на нaјвећем удару су здравствени радници. Медицинске сестре свих ових месеци раде без одмора и ту су за све пацијенте којима је помоћ неопходна. Данас се обележева њихов дан, а колику жртву подносе деценијама уназад најбоље показује и пример Милке Ђурашић, која је бринући о пацијентима зараженим вариола вером седамдесетих година прошлог века и сама издахнула.

„У марту 1972. године на кожно-венерично одељење чачанске болнице примљен је пацијент из Новог Пазара, код ког је дијагностификована заразна болест, али се није могло ни наслутити о колико опасном обољењу је реч. Након што је примљен у болницу, још неколико пацијената почело је да испољава симптоме сличне његовим и тада је постало јасно да је у питању вариола вера. Један тадашњи мотел постао је стационар у ком су били изолавани пацијенти, а неколико сестара се добровољно пријавило да пази на болеснике. Међу њима је била и Милка Ђурашић иако је знала да није била вакцинисана желела је да помогне. Све време је била уз заражене пацијенте, али је тако изложила свој живот опасности и преминула. Она је зато прави симбол херојства чачанског здравства“, рекао је за РИНУ новинар Гвозден Оташевић, дугогодишњи дописник „Политике“.

Милка Ђурашић била је прва и једина медицинска радница жртва епидемије великих богиња. Након ове смрти градом на Морави почела је да се шири паника, а запослени у здравству били су у строгој изолацији.

„Све су одмах сместили у карантин, све је било заблиндирано, а према сведочењима појединаца који су прошли кроз тај период, храну су добијали кроз рупу. Све у циљу спречавања ширења опасне заразне болести. Милка је имала само 22 године кад је преминула због своје пожртвованости и посвећености послу. Сахрањена је у лименом сандуку само уз присутво супруга, мајке и полицајца“, рекао је Оташевић.

На ову храбру жену данас сећа спомен биста подигнута у дворишту Опште болнице у Чачку.

РИНА

 

 


12.05.2021.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO