Zatvoreni bazen u Gornjem Milanovcu i zvanično dobio kumu koju je tražila čitava Srbija: Ana je pobedila na konkursu sa predlogom da kompleks nosi naziv "23. april" - duboka je simbolika ovog datuma     ·     Dnevnica 4.000 dinara, smeštaj i hrana obezbeđeni: Malinari već dali oglase da traže berače crvenog zlata da bi se obezbedili na vreme, dobrog radnika danas je preteško naći     ·     Nezapamćeno razbojništvo - oplljačkao ženu nasred Kraljevog trga na Zlatiboru: Mladić iz Majdanpeka uhapšen zbog teške i opasne krađe, određen mu pritvor     ·     Čačak će imati svoju Knez Mihailovu za ponos: Radovi na izgradnji pešačke zone u srcu grada u punom jeku, sve će biti gotovo do kraja juna (FOTO)     ·     Maloletnik (12) vozio automobil na autoputu, policija ostala u šoku kad je zaustavila vozilo     ·     Vatra još uvek gori na deponiji kod Užica, uz velike napore vatrogasaca spasilaca smanjuje se količina dima: Oscilacije pristune u kvalietu vazduha     ·     Dečak svom selu "doneo" asfaltni put nakon 30 godina: Strahinji predsednik lično obećao i to ispunio, meštani oduševljeni kažu - ovo je naš Miloš Veliki (FOTO)     ·     Teretnjaci čekaju na granicama po sedam sati     ·     Oleana Zelenska zahvalila Vučiću na podršci Ukrajini     ·     Jednog policajca udario u glavu, drugog u grudi usred policijske stanice: Uhapšen Beogradjanin u Kladovu     ·     Danas mestimično sa kišom do 22 stepena     ·     Pucnjava u Tutinu: Ispaljeni hici na policiju u Kopnenoj zoni bezbednosti, inspektori na nogama     ·    


Autor: RINA.rs


Ово је биљка која се може јести од корена до цвета: Маслачак је ризница здравља из природе, има антиканцерогено дејство и одличан је за имунитет (ФОТО)


Миоиница - На падинама Дивчибара расте прегршт лековитих биљака, па је понекад само довољно изаћи у природу и себи обезбедити здравље. Међутим, врло често нисмо ни свесни какво богатсво имамо па се неретко лековите биљке газе иако могу бити веома благотворне. Једна од таквих је маслачак који је права ризница здравља и користан за многе бољке.


"То је биљка број један, она цела може да се једе, од корена до цвета. Има нектара, полена, медоносна је и у рано пролеће даје најбољу пчелињу пашу. Нарочито лековит је корен који је пун инулина и може да има антиканцерогено дејство. Маслачка има свуда, али нама очигледно недостаје воље да сами себи уберемо здравље. Уколико изађемо у природу, из ње се можемо вратити само богатији, и то за оно најважније а то је здравље", изјавио је за РИНУ биолог Предраг Петровић из села Паштрић надомак Мионице.


Маслачак је биљка која поред инулина садржи и велике количине калијума, витамина ц, а, б, е, и гвожђа. Али богат је и калцијумом, цинком, натријумом, манганом, бакаром и магнезијумом.


"У време епидемије корона вируса веома значајним показао се имунитет. А управо маслачак је тај који његово стање може да одржи на завидном нивоу. Потребно је да у блендеру самељете маслачак, лимун и мед, смесу држите у фрижидеру и конзумирате неколико пута дневно и имаћете више снаге и боље стање имунитета", рекао је Петровић.


У исхрани се највише користи лист маслачка, а због бројних нутритивно вредних фитохемикалија који садржи, лишће маслачка се препоручује као веома добро у исхрани. Салата од маслачка се прави од сасвим младих листова који су убрани далеко од загађених подручја.


РИНА


03.05.2022.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO