Издашни термални извори и лековото блато имају чудотворно дејство: Од давнина људи траже и проналазе спас у Бањи Врујци надомак Мионице (ФОТО)

Мионица – На обронцима Дивчибара и Сувобора природа није штедела на издашности лековитих извора.  За сада најбоље искоришћен у лековите сврхе свакако је онај у Бањи Врујци, за чију делотворност се везују чак и бројне легенде. Према предањима која су се преносила са колена на колено, када је овим просторима пролазио јунак Милан Топлица, оставио је свог изнемоглог  коња баш у том крају, јер није могао даље. Животиња је, како су испричали стари, остала да лежи у блату, али након одређеног времена коњ је сустигао Милана Топлицу који је наставио даље, јер је пио лековиту воду са извора и ваљао се у блату за које се исто сматра да је чудотворно.

„Оно што бању Врујци дефинитивно издваја од осталих јесте да је најближа Београду и да је позната по својим термоминералним изворима и блату. То лековито блато потпомаже лечењу реуматских обољења, али надалеко се чуло и да бања лечи од других обољења као што су нервне, гинеколошке и разна друга болести“, изјавила је за РИНУ Бојана Глишић в.д. директора Туристичке организације Мионица.

18.06.2022.


Fotografije