До радничке правде преко Стразбура

Чачак – Десеторо радника Фабрике резног алата у Чачку добило је недавно са рачуна Министарства правде, на основу одлуке Европског суда за људска права, од 1.700 до 2.000 евра. Реч је о накнади нематеријалне штете због повреде права на суђење у разумном року, доноси данас „Политика” у штампаном издању.

Радници ФРА су у споровима пред Општинским судом у Чачку добијали парнице захтевајући да им колектив исплати разлику у примањима почев од 1997. године (углавном од 100.000 до 500.000 динара), али ни деценију касније нису видели динара, иако су предмети били дати на извршење.

Уследиле су тужбе Вишем суду због неблаговременог суђења и он је тужиоцима, 2015. године, досудио између 80 и 300 евра по том основу, иако је сваки од њих захтевао по 2.000 евра. После тога жалили су се Уставном суду који је одлучио да им се мора исплатити и материјална штета (разлика у примањима), али им није признао нематеријалну штету.

Зато су адвокати алатничара упутили представке Европском суду за људска права у Стразбуру, који је одлучио у корист радника. Сви су, иначе, у међувремену средином ове деценије коначно добили давно досуђену разлику у примањима са рачуна Министарства правде, а по одлуци суда у Стразбуру и разлику тражене нематеријалне штете због предугог трајања поступка.

Г. Оташевић

28.03.2019.


Fotografije