Kuda ide ovaj svet: Dečak iz Podgorice drugo maloletno lice ucenjivao eksplicitnom fotografijom, podneta krivična prijava     ·     Dečak preminuo posle incidenta u školi     ·     Uhapšen muškarac zbog bacanja molotovljevog koktela na lokal u Prokuplju     ·     Ova škola od dece pravi srpske domaćine: U Svilajncu đaci imaju farmu svinja i goveda, proizvode svu hranu koju jedu a ostane i za prodaju - veliko bravo (FOTO)     ·     Danas isplata učeničkih i studentskih kredita i stipendija     ·     Održana 53. smotra recitatora „Pesniče naroda mog”     ·     Pogodjen avion, piloti se padobranom spustili u Konjeviće kod Čačka: Čitavo selo tada je tražilo vozače neprijateljskih letelica, meštani pregledali svaki metar     ·     Ovo su ključni momenti u nestanku male Danke iz Bora     ·     Paklicama cigareta daju potpuno novi život i upotrebnu vrednost: Nesvakidašnja reciklaža u Aranđelovcu, hipoterapija od koristi i za osobe sa invaliditetom (FOTO)     ·     Otac i sin iz Crne Gore napadnuti u Italiji, razbojnici im oteli sat vredan 20.000 evra     ·     Rekao da ide do toaleta i pobegao iz Prekršajnog suda: Uhapšen muškarac u Kragujevcu koji se uspeo da umakne policiji     ·     Ekološka katastrofa na srpskoj granici: Danonoćno gori divlja deponija u mestu Mostine kod Rožaja, meštani jedva žive i dišu od smrada     ·    


Autor: RINA.rs


Језеро површине 139 хектара биће формирано на реци Рзав: Реализује се једна од највећих инвестиција у Западној Србији, вредна 100 милиона евра (ФОТО)(ВИДЕО)


Ариље - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, Бранислав Недимовић, обишао је радове на изградњи бране и акумулације "Ариље-профил Сврачково". Након изградње аутопута то је највећа инвестиција која ће бити реализована у западном делу Србије, а њена вредност са завршним радовима износиће 100 милиона евра.


"Ова изградња је још један од примера који показује да се завршавају пројекти који су на своју реализацију чекали преко четрдесет година. Завршетком радова формираће се језеро које ће се простирати на површини од 139 хектара , које ће бити у функцији водоснабдевања грађана неколико општина и града Чачка. Али, имаће велики значај и за одбрану од поплава. Предвиђено је да се брана користи за прихватање поплавног таласа и самим тим повећа степен заштите читавог подручја", изјавио је Недимовић за РИНУ.


Радови на изградњи започели су 2011. године, а прошле је звршена улазна грађевина опточног тунела којим је предвиђено да протиче читава река, да би у сувом кориту почело подизање бране. Један од најзахтевнијих објеката на градилишту, водозахватна кула, пројектована је у висини од 61 метар. То је објекат који ће бити у акумулацији и служи за захватање воде са три нивоа, за снабдевање Ариља, Пожеге, Лучана, Чачка и Горњег Милановца.


"До сада је завршено 25 одсто радова, у плану је да цео пријекат буде звршен у наредних пет година. Ове године завршавају се најтежи радови, предвиђено је да буде уложено 765 милиона динара, а у наредном периоду улагаће се преко милијарду динара како би радови текли предвиђеном динамиком", рекао је директор ЈП Србијаводе Горан Пузовић.

Највећа инвестиција у овом делу Србије финансира се углавном средствима Министарства пољопривреде и водопривреде.

РИНА


06.07.2021.



Fotografije


Video



x
  Prijava na RINAPRO