Ова жена је српски Робинзон Крусо, живи потпуно сама на врху планине Чемерно и то без струје и воде: Радица не виђа људе по неколико месеци и храни се оним што убере у шуми (ФОТО)

Ивањица – У врховима планине Чемерно, на преко 1.500 метара надморске висине у скривеном беспуту већ годинама потпуно сама живи Радица Бркушанин (70). Жена Рибинзон Крусо дане проводи у дрвеној кућици, без струје, воде а неретко и без хране, али ниједном се није пожалила и храни се искључиво шумским плодовима, печуркама и дивљим боровницама. Учитељица из оближњег села Маглич, Вања Николић, већ неколико пута била је у посети код Радице како би јој однела храну и хигијенске пакете, али како каже нерадо их прима.

„Овај последњи пут кад смо ишли, нисмо је пронашли у кући. Вероватно је отишла у бербу шумских плодова како би могла да се прехрани. Она се одавно дистанцирала од људи, као да их се плаши. То је жена која не зна ни који је датум, ни година. Она се удаљила од људи и мало контаката има. Када сам дошла за Васкрс код ње она није знала да је тог  дана празник, следећи пут када сам долазила питала сам је који је месец она није знала, али је одговориа "па видим да је јесен и одлазе птице, све се мање чују“. Плаши се људи, јако тешко ступа у комункацију. Има своју шуму и то понекад трампи са дрвосечама за храну, али веома тешко и ретко“, каже за РИНУ Вања Николић.

27.07.2021.


Fotografije