Инвеститор стигао у Нову Варош, 50 нових радних места

Нова Варош - У склопу Програма подршке развоју пословне инфраструктуре у 2019. години, општина Нова Варош ће уз помоћ Министарства привреде извршити реконструкцију спољне хидрантске мреже пословне зоне „Инова“ на Кокином Броду. Реализацијом овог пројекта пословна зона “Инова” ће бити комплетно опремљена за нове директне инвестиције и отварање нових радних места, јер се отварају услови за потписивање још два уговора са новим компанијама које би запослиле најмање 40 нових радника.

Тим поводом индустријску зону "Инова" данас је посетио народни посланик Крсто Јањушевић и са председником општине Нова Варош Радосавом Васиљевић разговарао са власником јединог корисника пословног простора.

Предузеће "Авдић" из Пријепоља бави се производњом кондиторских производа и у овој индустријској зони су две године.

"Наша обавеза је била да да запослимо 50 радника. Обавезу смо испунили и до сада смо уложили у машине преко два милиона евра, а ове године ћемо уложити још милион. Наше производе извозимо на простору бивше Југославије, Бугарску, Шведску, Русију, Северну Македонију" каже власник предузећа Фико Авдић. 

Он истиче да је одскоро почела производња нових производа и да је за почетак уложено пола милиона евра.

"Све до сада смо искључиво радили и улагали сопствена средства или уз помоћ кредита, од државе нисмо користили никаква подстицајна средства, али ћемо ове године први пут аплицирати за неповратна средства која даје држава за отварање нових радних места и за куповину машина. Имамо срећу да наши запослени долазе из околних села Рутоша, Радојине, Кокиног Брода, Сеништа тако да за сада немамо проблем са радном снагом", казао је Авдић . Он је рекао да је за њихову производњу заинтересован амерички инвестициони фонд као и да су ово предузеће препознали као стабилног партнера.

У прилог томе говоре запослени радници којих је тренутно око 150. Бранкица Матијевић задовољна је условима рада и тврди да јој посао није тежак као и да би оваквих фирми требало да буде више у нововарошком крају. Њен колега Алекса Лапчевић истиче да је у овој фирми од почетка производње и да су примања редовна а послодавци коректни. 
Милица Лапчевић је такође у овој фирми од почетка и каже да је задовољна примањима. "За нас из овог краја овај посао је много важан, посао је добро плаћен, радимо муж и ја и сасвим лепо можемо да живимо од наших плата", тврди она.

Председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић подсећа да су услови у индустријској зони веома повољни јер се простор издаје за нула динара а једини услов је запошљавање што већег броја радника. Он је потврдио да предузеће Авдић у Новој Вароши запошљава тренутно највећи број радника, али и да су у потрази за новим инвеститорима.

"Ми овде имамо око 24 хиљаде квадрата, очекујемо долазак нових инвеститора јер се све више њих распитује. Наш посао је да им издамо опремљен простор са омогућеном струјом, водом и условима за противпожарну заштиту коју до сада нисмо имали. Нама је у овом моменту држава много помогла кроз пројекат реконструкције спољне хидрантске мреже, који се директно односи на противпожарну заштиту, што је био основни услов за долазак нових инвеститора, јер је тај недостатак био основни разлог зашто су многи од њих одустали", истиче Васиљевић.

Народни посланик Крсто Јањушевић је приликом обиласка погона предузећа "Авдић" казао да је разговорао са власником Фиком Авдићем о свим проблемима и начинима којима се може додатно помоћи како би подстакли још бољи пословни амбијент.

"Оно што је важно је чињеница да је пре неколико дана Министарство привреде одобрило пројекат у вредности од 15 милиона динара за додатну санацију спољне хидрантске мреже што је веома важно за инфраструктуру једне индустријске зоне. наставићемо да се трудимо да створимо услове да што више инвеститора дође у ову пословну зону која има огроман потенцијал. У суседној општини Прибој имамо индустријску зону која је за веома кратко време заживела и у којој сада ради преко 400 радника. Тај пројекат је подржан од стране председника Србије Александра Вучића и сада нам је идеја да ставимо акценат на максимално упуњавање производних погона и капацитета у овој пословној зони Инова", рекао је посланик Јањушевић.

Он је истакао да је за цео овај крај важан наставак радова на коридору 11 од Прељине до Пожеге и да ће то бити путоказ новим инвеститорима.

"Трудићемо се да привучемо што више инвеститора овде јер је то једини начин да овдашњи људи остану, да се развијамо и да овај крај врати препознатљивост како у области туризма тако и у индустрији која га је некада красила".

Јањушевић је истакао да у Новој Вароши има више озбиљних привредника, којима локална самоуправа треба максимално да изађе у сусрет, а оно што се са нестзрпљењем очекује је решавање имовинско - правних односа и стварање услова за продају имовине РХ центра на Златару, што је за туризам овог краја много важна ствар.

"Са попуњавањем Инове и продајом РХ центра, Нова Варош има веома добру перспективу", закључио је Јањушевић.

 

РИНА

07.04.2019.


Fotografije