Ne možemo stići da proizvedemo koliko nam traže: Zbog ratova u svetu vojna fabrika iz Lučana ima pune ruke posla i širi svoje kapacitete, kreće se i sa prozvodnjom trofaznog baruta (FOTO)     ·     Živeli smo mesecima na ploči štale, do kuće smo prilazili čamcima: Dramatična sećanja Čačana na katastrofalne poplave pre deset godina, samo se nadaju - bilo ne ponovilo se (FOTO)     ·     Naoružan do zuba, policija upala u stan i našla čitav arsenal oružja: Uhapšen muškarac iz kolašine - imao puške, pištolje i municiju     ·     Četkicom stvara magiju i ljubav prema Srbiji pretvara u dela: Milica je učiteljica ali i vrhunska slikarka, nesebično se trudi da svoj talenat prenese i na đake     ·     U srpskim selima i dalje postoji "drvo zapis": Kultno mesto koje štiti od nevremena i nesreće, a sveti krst urezuje se jednom godišnje (FOTO)     ·     Gomila se smeće po lokalnim samoupravama koje inače ga odvoze na deponiju Duboko: Čačak odmah rešio svoj problem, otpad iz ovog grada se do daljeg odlaže u Kraljevu     ·     Ovo će biti centar zbivanja mladih na Zlatiboru: Dobili prostor za druženje i kreiranje sadržaja (FOTO)     ·     Pao diler u Priboju: Policija mu pronašla marihuanu i vagicu za precizno merenje, sve namenjeno za dalju distribuciju     ·     Dečak pao sa zgrade u Sutomoru: Sa teškim povredama prebačen u Klinički centar     ·     „Milan Blagojević - Namenska” AD obeležila 75 godina postojanja     ·     Jeziva tuča u Novom Pazaru: U sred bela dana čovek prebio dečaka u servisu mobilnih telefona, odmah je uhapšen i sproveden u stanicu     ·     Drogiran napravio pravi karambol u Tutinu bez vozačke dozvole: Na raskrsnici udari u mercedes, na svu sreću niko nije povredjen     ·    


Autor: RINA.rs


Ово место ће бити спас за сушу и несташицу воде у Западној Србији: Убрзавају се радови на изградњи бране Сврачково, инвеститорска права након десет година пренета на ЈП „Србијеводе“


Чачак – Aнексом уговора о изградњи бране Сврачково у Ариљу инвеститорска права пренета су са ЈП „Рзав“ на ЈП „Србијаводе“.  Та одлука је донета на десетој седници Скупштине града Чачка.

„После десет година од почетка иградње бране Сврачково у Ариљу и свих потешкоћа у вези клизишта и стабилизације тла, Србиајводе преузимају инвеститорска права од Републике Србије и надамо с е да ће коначно изградња акумулације Сврачкво бити приведена крају“ , изјавио је Игор Трифуновић, председник Скупштине града Чачка.

Колико је важан завршетак радова на брани Сврачково показала је и овогодишња суша која је без редовног водоснабдевања оставила пет локалних самоуправа које су прикључене на водосистем Рзав.

„Завршетком радова формираће се језеро које ће се простирати на површини од 139 хектара , које ће бити у функцији водоснабдевања грађана неколико општина и града Чачка. Али, имаће велики значај и за одбрану од поплава. Предвиђено је да се брана користи за прихватање поплавног таласа и самим тим повећа степен заштите читавог подручја", изјавио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић за РИНУ.

Радови на изградњи започели су 2011. године, а прошле је звршена улазна грађевина опточног тунела којим је предвиђено да протиче читава река, да би у сувом кориту почело подизање бране. Један од најзахтевнијих објеката на градилишту, водозахватна кула, пројектована је у висини од 61 метар. То је објекат који ће бити у акумулацији и служи за захватање воде са три нивоа, за снабдевање Ариља, Пожеге, Лучана, Чачка и Горњег Милановца.

Након изградње аутопута то је највећа инвестиција која ће бити реализована у западном делу Србије, а њена вредност са завршним радовима износиће 100 милиона евра.

РИНА


19.08.2021.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO