Ова девојчица крстари сеоским друмовима на црвеној машини: Сашка има само 16 година, али трактор вози као да је дупло старија, обрађује њиве и балира сено (ФОТО)

Горњи Милановац – Живот и одрастање на селу  са собом носе бројне послове са којима се деца сусрећу још у раном детињству. Врло често су десна рука својим родитељима и након завршених школских обавеза помажу и кад су у питању радови у воћњацима и њиви. Последње дане распуста Сашка Томанић (16) из горњомилановачког села Прањани, не проводи на журкама већ за воланом трактора који вози као да је велика.

„Још од малих ногу сам заволела све сеоске послове, и вожњу трактором. Кад сам мало стасала пожелела сам  да возим, али тата није хтео да ме научи  јер је мислио да нећу моћи да савладам све што је потребно. Кад сам била четврти разред први пут сам села за управљач, корак по корак и уз татино стрпљење почела сам да управљам трактором без проблема. На почетку  је било зачуђених и уплашених погледа, али брзо сам их демантовала. Чак воле и да се возе са мном“, прича за РИНУ кроз осмех ова девојчица са Сувобора.

26.08.2021.


Fotografije