Српска малина одушевила Јапанце

Ариље - На иницијативу министарства пољопривреде општину Ариље је посетила јапанска привредна делегација. Први билатерални састанак одржан је у згради општинске управе, где је дошло до упознавања са српским црвеним златом – малином, као и производима од овог воћа.

Јапанска делегација  је изразила интересовање за одржавањем још једног састанка на којем ће се конкретизовати договор око извоза малине на далеки исток.

 

“Јапанци су били одушевљени производима наших привредника који се баве прерадом малине у џемове, слатка, ракије, ликере , јогурте а посебно су одушевљени ценом”, казао је за РИНУ Владе Станковић из удружења Виламет. Према његовим речима Јапанци су их обавестили да на њихово тржиште малина углавном долази из Америке и да је много скупа.

 

“У будућем времену ми видимо шансу да са њима направимо коректну причу, односно договор око извоза, на тај начин српско тржиште би растеретити робом коју није могуће продавати као конзумну било да је у свежем или замрзнутом стању”, тврди Станковић.

 Он је нагласио да би таква малина ишла у прераду, а обезбеђено тржиште би било гаранција за њен пласман.

 

Станковић је истакао да су Јапанци били одушевљени мирисом, укусом и бојом наше малине.

 “Објаснили смо им да наше воће расте на здравом терену у окружењу букових и борових шума на надморској висини од 500 до 1000 метара и да је узгајање овог воћа код нас традиционално”.

 

Према његовим речима Јапанци су народ који изузетно цени традицију па је и четвртина састанка била посвећена тој теми.

 Станковић који је и сам воћар, под црвеним златом има око осам хектара каже да је недавно постављање камена темељца за изградњу српско – мађарске фабрике за прераду воћа у Ариљу  од великог значаја за све воћаре.

 “Превасходно се то односи на прераду друге класе воћа којом је тржиште презасићено, прерадом ћемо осетити бољитак сви ми који воће производимо”, нагласио је он.

 “Важно је што је министарство пољопривреде коначно имало слуха за вапај произвођача и прерађивача. Будућност малине је у преради, и то што ситнија паковања јер су она најскупља, а што више малине прерадимо то је боље за нас”, закључио је Станковић.

 

 РИНА

 

09.04.2019.


Fotografije