Ovo je dika i ponos čitavog Gornjeg Milanovca: Dobili zatvoren bazen pre mnogo veći srpskih gradova, uskoro svečano otvaranje     ·     Sutra besplatni preventivni pregledi u Domovima zdravlja širom Srbije     ·     Teška saobraćajna nesreća kod Tivta: Jedna osoba poginula     ·     Od ponedeljka kreću radovi na kolovozu od čačanske bolnice do semafora u Atenici     ·     Preminuo crnogorski biznismen Brano Mićunović     ·     Teško povređen mladić (19) u direktnom sudaru: Zadobio frakturu lobanje u smrskanom automobilu, hitno potrebne veće količine krvi za operacije u Beogradu     ·     Presretači, radari, video nadzor - vozači pamet u glavu, na alkohol ne pomišljajte dok vozite: Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Slabiji zemljotres kod Nikšića     ·     One uživaju u aprilskom snegu i prave ludorije: Najslađi snimak koji ćete danas videti, medvedice Maša i Ljubica sa Ozrena opet oduševile (VIDEO)     ·     Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Od vile na Senjaku i suvog luksuza do beskućnika: Neverovatno potresna životna priča Zorana iz Čačka, izgubio milione i danas se hrani u Narodnoj kuhinji (FOTO)(VIDEO)     ·     Raspevano Dragačevo u trubačkoj prestonici     ·    


Autor: RINA.rs


И у удаљена места Нове Вароши стиже нова механизација: Олакшан рад на селу младих пољопривредника


Нова Варош - Општина Нова Варош и Фондација Ана и Владе Дивац приводе крају реализацију пројекта „Оснаживање младих пољопривредника’’, који Фондација реализује у сарадњи са Средњом пољопривредном школом у Пожеги.
Потписани су уговори о набавци пољопривредне механизације са четири матуранта са територије нововарошке општине, а тим поводом представници локалне самоуправе и Фондације посетили су домаћинства ових младих пољопривредника који своју будућност виде на селу.

Вадилицу за кромпир вредну 180.000 динара добио је деветнаестогодишњи Душан Недовић из Јасенова. Он наводи да ће му она много значити и олакшати посао, али и донети велику уштеду, обзиром да је готово са половином рода, како каже, плаћао раднике за обраду кромпира.

"На пет километара од центра Јасенова, са мајком сам посадио кромпир на површини од два хектра. Поред тога узгајам малину а имам и стоку. Са асфалтом до кућног прага,и без проблема у електро и водоснабдевању, своју будућност планирам да градим управо овде, у Јасенову а то саветује и својим вршњацима", са поносом иситче Душан.

И Александар Давидовић себе види на селу, у Вранешима. Школовао се за ветеринарског техничара, првенствено, како каже, да би помогао свом крду, које броји 25 грла крава и телади.

"Са родитељима и сестром обрађујем десетак хектара ливада, а имамо и осам хектара које су под житом. Готово све прикључне машине поседујемо, хвалила нам је ротациона коса, коју смо управо добили",наводи Александар.

Фондација Дивац већ пету годину подржава младе пољопривреднике завршних година средње пољопривредне школе у Пожеги који су одлучили да свој живот и рад наставе на селу. Кроз пројекат „Оснаживање младих пољопривредника’’ донира се пољопривредна опрема, механизација, пластеници, кошнице и пчеларска опрема за најбоље пословне идеје.

"Укупан буџет за овај пројекат је 3.450.000 динара а учешће наше општине је 250.000 динара. Нисмо хтели да пропустимо прилику да помогнемо нашу децу и мотивишемо их да остану на својим домаћинствима", каже први човек општине Радосав Васиљевић.

Кроз пројекат Оснаживање младих пољопривредника и Никола Гујаничић из Комарана добио је фрезу вредности 219.000 динара. Укључивање општине Нова Варош у овај пројекат значајно је не само због оснаживања младих пољопривредника, већ и зато што се на индиректан начин оснажују села у којима ће ови млади остати да живе и раде.

РИНА


04.09.2021.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO