Ništa im nije sveto: Muškarac se sumnjiči da je iz crkve kod Plava ukrao 200 eura, podneta krivična prijava     ·     Nadamo se da neće završiti na ražnju: Nesvakidašnji snimak iz centra Čačka, odbeglo jagnje uplašeno luta ulicama grada (VIDEO)     ·     Ne možemo stići da proizvedemo koliko nam traže: Zbog ratova u svetu vojna fabrika iz Lučana ima pune ruke posla i širi svoje kapacitete, kreće se i sa prozvodnjom trofaznog baruta (FOTO)     ·     Živeli smo mesecima na ploči štale, do kuće smo prilazili čamcima: Dramatična sećanja Čačana na katastrofalne poplave pre deset godina, samo se nadaju - bilo ne ponovilo se (FOTO)     ·     Naoružan do zuba, policija upala u stan i našla čitav arsenal oružja: Uhapšen muškarac iz kolašine - imao puške, pištolje i municiju     ·     Četkicom stvara magiju i ljubav prema Srbiji pretvara u dela: Milica je učiteljica ali i vrhunska slikarka, nesebično se trudi da svoj talenat prenese i na đake     ·     U srpskim selima i dalje postoji "drvo zapis": Kultno mesto koje štiti od nevremena i nesreće, a sveti krst urezuje se jednom godišnje (FOTO)     ·     Gomila se smeće po lokalnim samoupravama koje inače ga odvoze na deponiju Duboko: Čačak odmah rešio svoj problem, otpad iz ovog grada se do daljeg odlaže u Kraljevu     ·     Ovo će biti centar zbivanja mladih na Zlatiboru: Dobili prostor za druženje i kreiranje sadržaja (FOTO)     ·     Pao diler u Priboju: Policija mu pronašla marihuanu i vagicu za precizno merenje, sve namenjeno za dalju distribuciju     ·     Dečak pao sa zgrade u Sutomoru: Sa teškim povredama prebačen u Klinički centar     ·     „Milan Blagojević - Namenska” AD obeležila 75 godina postojanja     ·    


Autor: RINA.rs


Осам дивљих депонија се уклања на територији општине Нова Варош: Преко два милиона динара улаже се за здравију животну средину


Нова Варош –  Након што је депонија Стањевине отишла у прошлост, исту судбину доживеће још осам депонија које се налазе на територији општине Нова Варош. Општина Нова Варош и Министарство заштите животне средине потписали су уговор о почетку реализације пројекта превенције нелегалног одлагања отпада, а укупна вредност инвестиције је 2.061.080.00 динара.

„Са постојећим „дивљим“ депонијама животна средина је веома угрожена, нарочито имајући у виду да је територија општине Нова Варош  једна од најшумовитијих општина ( око 42% степен пошумљености), са СРП Увац и Парком природе Златибор, ваздушном бањом Златар … Нова Варош не сме и не може допустити да животна средина буде у ризику од загађења. Депоније настају на локацијама које су „успутне“, увек лако доступне за акумулацију и истовар комуналног и  врло често некомуналног и кабастог отпада“,  наводе из Општинске управе.

Осим за чишћење и уређење дивљих депонија, око 500.000,00 динара биће усмерено и на набавку металних контејнера запремине од 1, 5-7 м3.

 „Комунално предузеће ЈП „3.септембар“ ће у наредних месец дана очистити и уредити све локације под надзором општинске комуналне инспекције. Чишћењем и уређењем наведених локација и уклаљањем „дивљих“ депонија започеће се дугорочни процес на спречавању настанка истих. У Буџетском фонду за заштиту животне средине, општина Нова Варош сваке године издваја и реализује средства из области управљања отпадом и уклањања дивљих депонија. Највећи део средстава се односи на организовано одвожење отпада из сеоских месних заједница“,  кажу  у Општинској управи.

Формиране „дивље“ депоније угрожавају најпре, квалитет живота локалног становништва, а потом и квалитет воде у сливу Увца, квалитет земљишта али и свеукупни биодиверзитет на овом подручју. Пројекат има директан позитиван утицај на заштиту и унапређење животне средине, јер спречава даљу деградацију земљишта и вода.

РИНА


10.09.2021.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO