Михајловићева: Самит 16+1 у Дубровнику значајан због нових кинеских инвестиција

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас да очекује да Самит шефова влада НР Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе, који се одржава у Дубровнику, допринесе привлачењу нових инвестиција из Кине и још бољим односима Србије са том земљом.

“Ако бисмо Србију поредили са земљама региона, видели бисмо да су кинеске инвестиције присутне у инфраструктури, али је Србија прва земља у коју је ушао и кинески капитал у смислу куповине значајних предузећа, као што су Железара или РТБ Бор”, рекла је Михајловићева у Дубровнику, где је делегација Владе Србије, предвођена премијерком Аном Брнабић, данас имала састанак са кинеским премијером Ли Кећенгом.

Она је навела да меморандуми које ће Србија потписати са кинеским компанијама на овом самиту још једном потврђују пријатељство које постоји  између Србије и НР Кине, али и указују на потенцијале за будући развој ове сарадње.

“Та сарадња може да се развија и унапређује не само у области инфраструктури, него и у привлачењу других инвестиција из Кине. Србија има одличну позицију, земља је између истока и запада, и добри односи са НР Кином могу да буду основа за веће инвестиције у нашој земљи, али и читавом региону“, додала је она.

Потпредседница Владе  ће у оквиру Самита у Дубровнику потписати Меморандум о разумевању на пројекту ауто-пута Е-763, деоница Нови Београд-Сурчин, са кинеском компанијом “Чајна комјуникејшенс енд констракшен компани” (China Communications and Construction Company – CCCC).

Такође ће потписати и Меморандум о разумевању на пројекту ауто-пута Београд-јужни Јадран, Е-763, деоница Пожега-Бољаре, са кинеском компанијом “Чајна роуд енд бриџ корпорејшен“ (China Road and Bridge Corporation – CRBC).

 

РИНА

12.04.2019.


Fotografije
Видео