Teško povređen mladić (19) u direktnom sudaru: Zadobio frakturu lobanje u smrskanom automobilu, hitno potrebne veće količine krvi za operacije u Beogradu     ·     Presretači, radari, video nadzor - vozači pamet u glavu, na alkohol ne pomišljajte dok vozite: Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Slabiji zemljotres kod Nikšića     ·     One uživaju u aprilskom snegu i prave ludorije: Najslađi snimak koji ćete danas videti, medvedice Maša i Ljubica sa Ozrena opet oduševile (VIDEO)     ·     Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Od vile na Senjaku i suvog luksuza do beskućnika: Neverovatno potresna životna priča Zorana iz Čačka, izgubio milione i danas se hrani u Narodnoj kuhinji (FOTO)(VIDEO)     ·     Raspevano Dragačevo u trubačkoj prestonici     ·     Uhapšen na Gradini sa 27,5 kilograma marihuane     ·     MUP uputio važan apel svim vozačima     ·     Stiže rampa za oca heroja koji sina invalida nosi na rukama: Novac za Jovana iz Čačka skupljen u rekordnom roku, pokrenuo se čitav grad ali i region (FOTO)     ·     Zakucao se u kamion: Teška saobraćajna nezgoda kod Topole, sudar putničkog i teretnog vozila     ·     Začuli eksploziju pa onda vatrogasne sirene: Prve slike sa mesta požara u centru Čačka, policija ispituje ceo sluačaj i vrši uvidjaj (FOTO)(VIDEO)     ·    


Autor: RINA.rs


Србија добија свој први Парк ћирилице, а све у циљу очувања национaлног писма: Почели радови на његовој изградњи у Бајиној Башти


Бајина Башта – Народна скупштина Републике Србије на Дан српског јединиства, слободе и национлане заставе усвојила је Закон о заштити ћирилице, а у исто врмеме симблочино почело се и са изградњом Парка ћирилице у Бајиној Башти. То ће бити јединствен парк у региону, а који пропагира српско писмо, са циљем да се додатно очува.

„Бајина Башта као општина на чијој територији је радила чувена Рачанска преписивачка школа и даље чува српско национално писмо. Овај парк ће бити подсетник колико нам је оно битно и важно. Циљ нам је да то буде лепо уређен део у центру града који ће промовисати ћирилицу и домете Рачанске преписивачке школе. Потребно је још много напора за њено очување, а ово је наш допринос“, рекао је Синиша Спасојевић одборник у локалном парламенту и иницијатор изградње Парка ћирилице.

Изградњи у Бајиној Башти је претходило усвајање Декларације о заштити и неговању ћирилице пре две године од стране локалног парламнента, након чега је основана и манифестација Ћирилична баштина.

„Предложено је низ идеја које ће се реализовати у складу са условима на терену. Првоботно је замишљено да кроз мобилијар буде промовисана ћирилица. У плану je да стазе у парку када се гледају из ваздуха буду у облику слова „ћ“. Клупе са натписима познатих Срба на ћирилици, инфо табле са историјатом нашег писма као и подсетници на велики значај Рачанксе преписивачке школе. На подлогама за дечја гралишта била би такође исписана ћирилична слова“, изјавио је за РИНУ Спасојевић.

За изградњу је из општинског буџета издвојено 10,2 милиона динара, а план је да се заврши у року од три месеца. Председница општине је предложила и да се уреди школска зграда у Рачи, у којој одавно нема наставе и да се претвори у Музеј ћирилице.

РИНА


18.09.2021.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO