Prebijen profesor jer je pritekao u pomoć mladićima koji su se potukli     ·     Najveće atrakcije i kulturno-istorijsko bogatsvo na samo par klikova: Unapređuje se turistička infrastruktura u Čačku, hoteli dobili savremene interaktivne table (FOTO)     ·     Danas je Međunarodni dan porodice     ·     Turistička organizacija Čačka dodelila interaktivne table hotelima u Čačku     ·     Muškarac ubio suprugu, pa počinio samoubistvo     ·     Trampov privatni avion udario u parkiranu letilicu     ·     Radi se od jutra do mraka, ali nema odustajanjna: Strizovići iz Brđana su domaćini za primer, imaju 22 krave i bave se proizvodnjom mleka (FOTO)     ·     Nesreća na motoru je zauvek promenila njegov život: Milan i njegovi prijatelji imaju snažnu poruku za mlade - na maturu idite bez automobila i ne pijte dok vozite (FOTO)     ·     Predsednik Srbije putuje u Kotor na Samitu lidera Zapadnog Balkana: Odlaganja sednice UN o Srebernici za 22. maj     ·     Kancelarija za KiM: Priština zabranila prevoz pozorišne opreme Zvezdara teatra na Kosovo     ·     Zatvoreni bazen u Gornjem Milanovcu i zvanično dobio kumu koju je tražila čitava Srbija: Ana je pobedila na konkursu sa predlogom da kompleks nosi naziv "23. april" - duboka je simbolika ovog datuma     ·     Dnevnica 4.000 dinara, smeštaj i hrana obezbeđeni: Malinari već dali oglase da traže berače crvenog zlata da bi se obezbedili na vreme, dobrog radnika danas je preteško naći     ·    


Autor: RINA.rs


Из јама дубоких преко хиљаду метара надморске висине копа се најквалитетнији угаљ: Рудник Штаваљ снабдева пола Србије за огрев, еколошким минералом (ФОТО)


Сјеница - Посматрајући квалитет мрког угља, долази се до закључка да наш рудник мрког угља "Штаваљ", надомак Сјенице, који послује у оквиру ЈП "Ресавица", производи најквалитетнији, "еколошки угаљ" на територији Србије, истиче у разговору за РИНУ Меско Турковић, директор рудника угља "Штаваљ".

Иначе, у оквиру ЈП за подземну експлоатацију угља "Ресавица" из Ресавице послује девет рудника.

"Kоп је на Пештеру, на 1000 метара надморске висине, на сјеничком басену, где је до сада истражено и оверено 245 милиона тона мрког угља. У питању је највећи резервоар мрког угља мимо територије Kосова и Метохије", напомиње Турковић.

Он објашњава зашто је у питању "еколошки" и најисправнији угаљ те наводи да је далеко испред квалитета лигнита који се налази на Kосову, у Kолубари, Kостолцу.

"Еколошки угаљ је због ниског постотка сумпора - 0,1 одсто и негде 8-11 одсто пепела. Kада се узме у обзир чињеница да рудник у Пљевљима експлоатише угаљ са близу 30 одсто пепела и два одсто сумпора, може се са сигурношћу рећи да је код нас посреди еколошко гориво", каже Турковић.

Што се тиче запосленог кадра, тренутно је запослено 420 људи, што по њему није довољно те наводи да је присутан констатни недостатак радне снаге као и стално отворен конкурс за раднике.

Такође, одатле се, уопштено узев, греју градови Западне Србије, Чачак, Пожега, Прибој, Бајина Башта, Пријепоље, Ужице...

Упитан како је у том крају практично угаљ јефтинији од дрва, наводи да је цена дрва 55 евра по метру кубном, а тона угља 6262 динара.

"Гледајући енергетску вредност, једна тона угља замењује три кубна метра дрва. Али, цену одређује Влада Србије и она није мењана осам година", објашњава.

Рудник "Штаваљ" добио је нови менаџмент, од којег се очекује да улије "нову крв" у пословање и да се крене путем даљег напретка.

"Тачно тако, имамо ново пословодство, надамо се да ће кренути једним освежењем. Има обећања да ће бити улагања и да ћемо уз проширене капацитете ићи даље још брже и квалитетније. У то не сумњамо", нагласио је саговорник РИНЕ.

Рудници из система "Ресавице" били су јако девастирани последњих десетак година, а нови менаџмент на челу са Сашом Спасићем убрзано ради на поправљању стандарда рудара као и свих других аспеката посла и услова рада.


РИНА


06.10.2021.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO