Drama na ulicama Novog Pazara: Mladić bežao od policije pa udarao u parkirane automobile, tokom filmske potere iz vozila izbacio nož     ·     Srbin sa međunarnodne poternice Interpola uhapšen na crnogorskoj granici: Osumnjičen za trgovinu drogom, određuje mu se ekstradicionog pritvor     ·     Dečak (5) se ugušio čepom od soka u hraniteljskoj porodici: Horor kod Kučeva     ·     Bošnjaci davali svoja imanja džabe da se put proširi za komšije Srbe: Divan primer sloge u selu Osoje kod Prijepolja, po direktnom nalogu predsednika Vučića asfaltira se put (FOTO)     ·     Vučić avionom Er Srbije stigao u Mostar: Započeo dvodnevnu posetu BiH     ·     Muškarac (67) namamio devojku (19), pa je uz pretnju nožem satima silovao     ·     Lučanski većnici usvojili izveštaje o radu javnih preduzeća i ustanova     ·     Prvi čovek RHMZ otkriva: Sve spremno za ovu protivgradnu sezonu, 13 radarskih centara dežura dan i noć     ·     Učenik (13) ubo drugara u glavu u školskom dvorištu: Užas u Beču     ·     Ovako se voli svoj grad, bravo ljudi: Preko hiljadu volontera u Svilajncu čistili divlje deponije na čak 50 lokacija (FOTO)     ·     Sprečene tempirane bombe na ulicama Prijepolje i Priboja: Zaustavljeni mrtvi pijani vozači, odmah privedeni na trežnjenje     ·     Biciklistu udario kombi, poginuo na licu mesta     ·    


Autor: RINA.rs


Она има само 16 година и верни је чувар српске традиције: Марина из села Ба код Љига свира фрулу од своје девете, њен таленат оставља без текста (ФОТО) (ВИДЕО)


Љиг - Некада је свака кућа имала фрулу и свог свирача. Данас је све мање младих који се одлуцују да свирају овај инструмент, али млада Љизанка пркоси статистици. Прави чувар српске традицији са само шеснаест година живи у селу Ба, Марина Стевановић од своје девет године заволела дрвени инструмент од кога се и после шест година не одваја, проносећи најлепше умилне звуке српске народне песме широм Србије.

"Фрулу сам заволела у трећем разреду основне школе када када сам се уписала на фолклор, ти опијајући звуци овог дрвеног инструмента на часовима док смо играли, нису ми излазили из главе , некако сам се пронашла  у сваком њеном тону. Од тада сам кренула  на часове и већ свирам шест година, и не само обичну фрулићу већ и двојнице", рекла је Марина за РИНУ.

Да није као све остале девојке и да је не краси само лепота већ и таленат, показала је много пута, али ономе у чему се најбоље осећа јесте у игри и песми. Њен музички таленат врло брзо су препознали професори музике.

"На пробама често засвира фрулу али и двојнице, прве тонове је одсвирала за песаме "Три ливаде нигде лада нема, па "Oбраше се виногради горе крај Тополе", али ону коју најчешће свира јесте "Јутрос ми је ружа процветала. Лепо је видети да неко тако млад воли и поштује традицију", казао је њен учитељ Петар Лазић.

Љишка млада фрулистиња похађа средњу музичку школу "Марко Тајчевић" у Лазаревцу, где учи да свира флауту, али фрула je инструмент ком се увек радо враћа.

"Где год да пођем фрулу са собом носим, од чега се не одмајам, у чијим мелодијама уживам, и осећам једноставно као да ми припада. Ове године победила сам на Сабору фрулашу Прислоници, у категорији од 12-16 година. Сав мој труд, учење за мене најлепшег имструмента исплатио се након шест година када сам победила на најпрестижнијем такмичњену. Доста тога сам на учила и од маестра на фрули Боре Дугића", додаје Марина.


Иако млада, ова Љижанка зна шта жели, да и даље проноси тонове најлепших српски песама и тако чува традицију и народно стваралаштво, јер како каже "ко ће а ко не ми млади".


РИНА


06.10.2021.



Fotografije


Video



x
  Prijava na RINAPRO