Малињаци Миломира Стојића за пример целом свету

Ариље - Пре три ипо деценије, Стојићи из ариљског села Миросаљци подигли су прве засаде малине, 4 до 5 хектара виламета и микера и прославили се као светски рекордери у приносу црвеног злата. Пре три године, како кажу, због новонастале ситуације и неисплативости производње, виламет и микер су послали у историју и определили се за туламин и полку, на укупно шест хектара.


“Сада имамо око 2,5 хектара туламина и 3,5 хектара полке. Дуго година смо постизали високе приносе врхунског квалитета што и дан данас постижемо. Са сортом виламет постизали смо принос од 28 - 31 тону врхунског квалитета малине, а са микером од 24-27 тона, и то без противградне мреже и система за наводњавање. Данас је ситуација другачија, на нашим плантажама имамо приносе у туламину од 26 - 30 тона, а полке од 15 - 20 тона по хектару “, каже Миломир Стојић, вишегодишњи светски рекордер у приносу црвеног злата.

Противградна мрежа, системи за наводњавање и орошавање и примена свих неопходних агротехничких мера чине малињак једним од најрепрезентативнијих у Европи, захваљујући пре свега озбиљности произвођача попут Миломира Стојића.

 

 

РИНА

 

 

16.04.2019.


Fotografije
Видео


Видео снимке могу преузети само регистровани корисници.

Број видео снимака: 5