On napravi skoro 100 tepsija bureka u jednoj smeni: Ljuboje je čuveni pekar iz Čačka i kaže - mladi neće ovo da rade, čim uprljaju malo više ruke idu na izlazna vrata (FOTO)     ·     Počeli radovi na izgradnji puteva na Pešterskoj visoravni     ·     Za 12 sati na putevima u Srbiji poginulo 5 osoba     ·     U Horgošu uhapšene četiri osobe     ·     Ne mogu stići da proizvedu koliko im traže: Zbog ratova u svetu vojna fabrika iz Lučana ima pune ruke posla i širi svoje kapacitete, kreće se i sa prozvodnjom trofaznog baruta (FOTO)     ·     Pet botaničkih bašta postavlja se na planini Zlatar: Fantastične vesti za sve ljubitelje popularne srpske planine, ovog leta uživanje u novim sdržajima     ·     Silovit, direktan sudar vozila u Čačku: Dve osobe povređene, prebačene u Opštu bolnicu     ·     Ništa im nije sveto: Muškarac se sumnjiči da je iz crkve kod Plava ukrao 200 eura, podneta krivična prijava     ·     Nadamo se da neće završiti na ražnju: Nesvakidašnji snimak iz centra Čačka, odbeglo jagnje uplašeno luta ulicama grada (VIDEO)     ·     Živeli smo mesecima na ploči štale, do kuće smo prilazili čamcima: Dramatična sećanja Čačana na katastrofalne poplave pre deset godina, samo se nadaju - bilo ne ponovilo se (FOTO)     ·     Naoružan do zuba, policija upala u stan i našla čitav arsenal oružja: Uhapšen muškarac iz kolašine - imao puške, pištolje i municiju     ·     Četkicom stvara magiju i ljubav prema Srbiji pretvara u dela: Milica je učiteljica ali i vrhunska slikarka, nesebično se trudi da svoj talenat prenese i na đake     ·    


Autor: RINA.rs


Вакцина против сезонског грипа стигла у Западну Србију: Препоручује се трудницама и особама са хроничним поремећајима плућног система (ФОТО)


Чачак - Вакцинација против сезонског грипа у Моравичком округу и Златиборском округу као и у целој Србији почење данас.


На територији Моравичког округа са института Торлак пристигло је две хиљаде јединица вакцине Торвакс Флу, распоређених у свим домовима здравља, а додатне количине очекују се током ове седмице.

„Вакцине против сезонског грипа у себи садрже два типа А и један тип Б инфлуенце. То су грипови за које се очекује да ће бити у циркулацији ове године. Саветујем, наравно, прво лекарски преглед, и уколико то посаветује ваш изабрани лекар, вакцина против сезонског грипа може се примати истовремено, или у кратком временском размаку, са неком од вакцина против короне” - изјавио је за РИНУ, др Тошић и додао да је најопаснија могућност да особа истовремено буде инфицирана и једним и другим вирусом.

Он је нагласио да грађани грип схватају олако, а ради се о вирусима који могу да изазову и смртне исходе.

„Грип може да изазове компликације у свим старосним категоријама, које могу да заврше смрћу. Добро је то што је одзив грађана из године у годину све већи” - објашњава Тошић.

На питање да ли је оправдан утисак да грипа готово нема од када је у јеку пандемија вируса корона, др Тошић одговара да је прошле године заиста било значајно мање регистрованих случајева, али да ћемо тек видети шта доноси ова година.

 

У Златиборском округу, данас ће такође бити спроведена ванкцинација против сезонског грипа код особа узраста 18 до 65 година.

 

Ужице - У Златиборском округу, данас ће такође бити спроведан ванкцинација против сезонског грипа код особа узраста 18 до 65 година у посебном ризику, као и код запослених у здравственим установама.

"У категорије лица у посебном ризику, за чију вакцинацију се наведена вакцина може применити спадају: труднице, особе са хроничним поремећајима плућног система (укључујући астму), хроничним поремећајима кардиоваскуларног система (искључујући хипертензију), метаболичким поремећајима (укључујући шећерну болест, гојазност са BMI> 40), бубрежном дисфункцијом, хемоглобинопатијом, хроничним неуролошким поремећајима, лица са малигним обољењима, без обзира на тренутни терапијски статус, имуносупресијом (укључујући особе са HIV/AIDS, особе са функционалном или анатомском аспленијом), лица са извршеним пресађивањем ткива и органа/припреме за пресађивање и друго; као и лица смештена и запослена у социјално-здравственим установама према епидемиолошким индикацијам", наводи се у саопштењу ужичког Завода за јавно здравље.


Ова вакцина може се применити и за препоручену имунизацију за које није предвиђена обавезна имунизaција, уз претходно потписивање обрасца сагласности за спровођење препоручене имунизације на обрасцу број 3.

Вакцина против грипа може се дати истовремено са вакцином против Ковид 19, при чему се вакцине дају у различите екстремитете.


РИНА


11.10.2021.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO