Jeziva tuča u sred bela dana u Novom Pazaru: Čovek prebio dečaka u serbisu mobilnih telefona, odmah je uhapšen i sproveden u stanicu     ·     Drogiran napravio pravi karambol u Tutinu bez vozačke dozvole: Na raskrsnici udari u mercedes, na svu sreću niko nije povredjen     ·     Svi učenici evakuisani, vatrogasci uspeli da obuzdaju ogroman plamen: Maturanti bakljom zapalili školu, vatra zahvatila krov a voda oštetila učinioce (FOTO)(VIDEO)     ·     Nakon pola veka čekanja konačno dočekali rekonstrukciju ulice: Spas za 80 kuća u čačanskom naselju Ljubić, dvorišta i podrumi često su im bila pod vodom (FOTO)     ·     Prodavao patike preko interneta i naplaćivao pouzećem: Debelo oštetio državu, utajio porez preko tri miliona dinara     ·     Vučić: Hoće da ukinu Republiku Srpsku i naplate ratnu odštetu     ·     Divlja svinja se gosti na đubrištu kod tornja na Sljemenu     ·     Određen pritvor osumnjičenom za pokušaj ubistva u Lazarevcu     ·     Žestok sudar kod tivatskog aerodroma: Motorom udario u automobil, vozač dvotočkaša teže povređen     ·     Gomila se smeće po lokalnim samoupravama koje inače ga odvoze na deponiju Duboko: Čačak odmah rešio svoj problem, otpad iz ovog grada se do daljeg odlaže u Kraljevu     ·     Kuma dobila poklon, pa se prošetala kroz kompleks: Ana je dala ime jake simbolike zatvorenom bazenu u Gornjem Milanovcu     ·     Policija intenzivno traži čoveka sa fotografije: On je pesnicama naneo teške telesne povrede Novosadjaninu     ·    


Autor: RINA.rs


И даље немају чиме да напоје жедну стоку и залију башту: Мештани села у околини Тополе сами прокрчили шуму како би дошли до алтернативног извора у ком има воде, за то место везане су и бројне легенде (ФОТО)


Топола – Мештани села у околини Тополе месецима уназад имају велики проблем са водоснабдевањем, а рестрикције су у појединим местима и даље на снази. Најтеже је пољопривредницима који се баве узгојом крупне стоке коју немају како да напоје, али ни повртари и воћари не могу да залију своје засаде. Једино су алтернативни извори, али већина њих је зарасла у коров и до њих је тешко доћи. Како би решили тај проблем и себи бар мало олакшали мештани села Липовац су се удружили и прокрчили пут до извора, очистили га и сада служи на понос свима. 

"Извор је био у катастрофалном стању. Годинама ту нико није пролазио трактором, по неко пешице оде до извора и тако је већ годинама. Густо растиње, велика стабла надвили су се над узак пут и није било могуће проћи. Ангажовањем младих људи из села ми смо тај пут очистили, тако да сада може несметано да се прође, а још је битније да смо очистили извор и чесму која небригом свих нас годинама отиче и не користи се, али надамо се да ће се то променити и поново ће овде долазити многи по воду као што је то било некада“, прича за РИНУ један од учесника радне акције из села Липовац недалеко од Тополе.

 

Извор је некада био место окупљања младих, на простору око њега организовани су уранци а вода се годинама користила за  заливање башта и напајање стоке. У Липовцу има неколико природних извора и чесми. Свако од ових места има причу о свом настанку, а за извор чесму у „Змајевцу“ још увек се препричавају бројне легенде. 

„Верује се да је овај извор добио име јер су овде давно обитавали змајеви. Извор је био повезан  са безданом звани Понорине, а најстарији мештани кажу да је у току једне давне велике поплаве све што је било у оближњој њиви, целокупну летину  вода повукла у бездан односно садашњи извор , тако се на овом месту појавила вода која се задржала све до данас“, каже мештанин Липовца.

Поред извора направљена је чесма  1949. године у знак захвалности и спомен на погинуле грађане села Липовац који су настарали од 1941- 1945. године. Поред постојећег корита раније су овде била још три  а жене су на овом месту прале вуну и гардеробу.

И нема сумње да ће се на овом месту окупљати многи у годинама које долазе, јер је извор Змајевац поново  као некада и до њега се може лако доћи.

 

РИНА


18.10.2021.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO