И даље немају чиме да напоје жедну стоку и залију башту: Мештани села у околини Тополе сами прокрчили шуму како би дошли до алтернативног извора у ком има воде, за то место везане су и бројне легенде (ФОТО)

Топола – Мештани села у околини Тополе месецима уназад имају велики проблем са водоснабдевањем, а рестрикције су у појединим местима и даље на снази. Најтеже је пољопривредницима који се баве узгојом крупне стоке коју немају како да напоје, али ни повртари и воћари не могу да залију своје засаде. Једино су алтернативни извори, али већина њих је зарасла у коров и до њих је тешко доћи. Како би решили тај проблем и себи бар мало олакшали мештани села Липовац су се удружили и прокрчили пут до извора, очистили га и сада служи на понос свима. 

"Извор је био у катастрофалном стању. Годинама ту нико није пролазио трактором, по неко пешице оде до извора и тако је већ годинама. Густо растиње, велика стабла надвили су се над узак пут и није било могуће проћи. Ангажовањем младих људи из села ми смо тај пут очистили, тако да сада може несметано да се прође, а још је битније да смо очистили извор и чесму која небригом свих нас годинама отиче и не користи се, али надамо се да ће се то променити и поново ће овде долазити многи по воду као што је то било некада“, прича за РИНУ један од учесника радне акције из села Липовац недалеко од Тополе.

18.10.2021.


Fotografije