Isplivale nove informacije o tragediji: Požnat uzrok pada helikoptera u Iranu u kome se nalazio predsednik Ebrahim Raisi     ·     Smeće se više gomilati neće: Od danas se iz Čačka odvozi na kraljevačku deponiju, svaki dan na Transfer stanicu stigne oko 150 tona otpada ali građani nemaju razloga za brigu (FOTO)(VIDEO)     ·     Kakva prelepa slika u ariljskim selima: Na stotine planinara krenulo u akciju od Dobrača do Brekova, u prirodnim lepotama Srbije uživaju i stari i mladi (FOTO)     ·     Ministarka Djedović razgovarala sa ambasadorkom Rumunije     ·     Menjali grad za malo srpsko selo: Stefan kupio kuću u Kukićima za 10.000 evra, pokrenuo sopstveni biznis sa strugarom i kaže - ovo je najbolja odluka koju sam doneo (FOTO)     ·     Nije im do slavlja - otkazana proslava polumature, a učenicima prete sankcije za teži prekršaj: Ovo je epilog požara u osnovnoj školi, đaci bakljama zapalili krov     ·     Uhapšen taksista u Beogradu: Devojku (18) dodirivao u automobilu i vulgarno joj se obraćao     ·     U Srbiji toplo, lokalno kiša i pljuskovi sa grmljavinom     ·     Neverovatna nezgoda u Užicu: Vozač seata naleteo na otvorenu šahtu i isprevrtao se na putu     ·     Prve slike spašavanja kod Mionice, teren jako nepristupačan: Vatrogasci konopcima izvukli ženu iz provalije duboke 50 metara (FOTO)     ·     Oni imaju preko 50 godina ali bez problema pešače na stotine kilometara: Igor, Novica i Ostoja krenuli peške od Romanije do Krfa, žele da pomognu izgradnju kampa Svete Srbije (FOTO)(VIDEO)     ·     Drama u selu Struganik: Žena pala u provaliju duboku oko 60 metara, vatrogasci-spasioci izvlačili je konopcima     ·    


Autor: RINA.rs


Зоран за две године добио сто килограма, у доброј је кондицији и пуној снази: Велики успех биолога на Тари, по први пут у чеку им ушетао исти медвед


Бајина Башта - Годинама уназад врши се моноторинг мрких медведа у Србији, а међу маркираним јединкама је и Зоран са Таре. Управо он је од стране биолога поново уочен на овој планини и то је први и за сада једини пут да се исти медвед два пута ухвати. 

„Пре скоро 2,5 године смо маркирали Зорана и ставили му огрлицу, она му отпада за неколико месеци тако да ћемо искористити прилику да му је ставимо опет што ће нам по први пут омогућити дугорочно праћење једне исте јединке. Када смо га први пут маркирали он је био стар око четири године, сада је већ зрео медвед и тежак око 206 килограма, док је пре три године тежио скоро сто килограма мање. То значи да је здрав и у доброј кондицији“, изјавио је за РИНУ Душко Ћировић, професор на Биолошком факултету у Београду. 

Подаци који су за сада добијени преко Зоранове огрлице били су биолозима од великог значаја, јер су могли да утврде куда и како се медведи најчешће крећу. Дешавало се да млађи медведи који траже свој животни простор пређу дневно до 60 километара, а неки су за девет месеци прешли чак око 1800 километара.

„Радијус кретања им је поприлично широк, крећу се од језера Врутци на истоку, обала Дрине на западу, Таре на северу и централних делова Златибора на југу. Може се десити да препливају на другу обалу Дрине, али се враћају у свој ареал“, каже Ћировић. 

Иако је опште познато да медведи током хладних месеци одлазе у зимски сан или хибернацију, то није баш случај са свим јединкама. Тада се углавном налазе у својим брлозима, мада неки могу бити активни и током целе зиме и излазе на сваких десет дана устају како би уринирали или пили воду.

"Температура тела им се спушта на око 2 степена, дисање, пулс и метаболизам се успоравају, али ипак се лако могу пробудити и изаћи из брлога, посебно након периода отопљавања. Током благих зима понеки медведи све време остану на ногама", истиче Ранко Милановић из НП Тара. 

Тара као природно станиште мрких медведа врло често је на туристичкој мапи љубитеља животиња. Да би се потпуно спојили са природом посетиоци су у могућности да обиђу и аутентичне чеке на које медведи долазе по храну.

РИНА


20.10.2021.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO